Начало MotoGP News MotoGP ще се състезава в Индия до 2027 г.

MotoGP ще се състезава в Индия до 2027 г.

30
0
MotoGP в Индия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP ще се състезава в Индия до 2027 г. Това стана ясно, след като Дорна подписа тригодишен договор с правителството на щата Утар Падеш. По този начин стартът на пистата Буд Интернешънъл трябва да се завърне в началото на следващия сезон.

MotoGP подписа нов договор с Invest UP. Това е агенцията на правителството на Утар Прадеш, която улеснява международните инвестиции в щата. Споразумението потвърждава, че Гран при на Индия ще бъде включена в календара от 2025 до 2027 г. включително. Състезанието ще продължи да се провежда на международната писта Буд, която дебютира в календара на MotoGP през сезон 2023

С население от над 1.4 млрд. души и повече от 200 млн. мотоциклета по пътищата си, Индия е ключов глобален пазар за MotoGP. Това важи за производителите и много от партньорите на спорта. Двуколесните превозни средства представляват почти 75% от общия брой превозни средства, които се използват ежедневно в страната.

Индия също така има стабилна аудитория за MotoGP, която може да се увеличи през следващите сезони. По време на първото Гран при в Буд над 100 000 фенове по трибуните видяха как най-вълнуващият мотоциклетен спорт в света се състезава за първи път в страната.

Това ново споразумение беше подписано директно между притежателя на правата на MotoGP Дорна Спортс и правителството на щат Утар Прадеш. То осигурява перфектния фон за по-нататъшния успех на спорта и мотоциклетната индустрия в страната.

„Много сме щастливи да обявим това ново споразумение, сключено директно с правителството на Утар Прадеш. Първата Гран при на Индия беше ключов успех и донесе огромна стойност както на MotoGP, така и на региона домакин. Затова е е фантастично, че можем да продължим да градим заедно и в бъдеще“, сподели Кармело Еспелета.

„Индия е важен пазар за MotoGP, със здрава и утвърдена аудитория за състезанията. Знаем, че можем да увеличим експоненциално. Освен това в страната всеки ден се използват стотици милиони двуколесни превозни средства. Това я прави жизненоважна за нашите производители и за самия спорт благодарение на позицията на MotoGP като връх на двете колела.“

„Много се гордеем, че работим директно с правителството на Утар Прадеш, за да върнем MotoGP в Индия на пистата Буд Интернешънъл за следващите три сезона“, добави главният изпълнителен директор на Дорна Спортс.

Тазгодишната Гран при на Индия трябваше да се проведе в края на септември. За съжаление, преди малко повече от два месеца MotoGP се принуди да отмени събитието заради „оперативни съоръжения“ и „тежки метеорологични условия“. Говори се, че от Дорна не са получили навреме необходимите плащания от промоутъра на състезанието.

MotoGP обеща да се завърне в Индия през 2025 г. Очаква се състезанието да бъде преместено в началото на кампанията. Така трябва да се избегнат високите температури, които съпътстваха първото издание на състезанието преди близо година.