Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари направи вътрешен човек шеф на аеродинамичния отдел

Ферари направи вътрешен човек шеф на аеродинамичния отдел

1368
0
Ферари F1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

Ферари ще има нова техническа структура, която Фредерик Васьор заяви, че ще обяви след лятната ваканция на Формула 1, но междувременно стана ясно кой ще е новият шеф на аеродинамичния отдел. Това е Диего Тонди, който работи във Ферари от 2007 г. и е преминал през различни постове.

Тонди сам оповести повишението си, актуализирайки автобиографията си в LinkedIn. Отговорностите му в аеродепартамента станаха повече след напускането на Давид Санчес миналата година

Френският инженер напусна Маранело през март 2023 г. Подписа с Макларън, където обаче не си намери място и си тръгна след само три месеца в Уокинг. После се разбра с Алпин, където е от началото на май този сезон. Санчес работи дълго време заедно с Тонди в аеродинамичния отдел на Ферари. В Маранело предпочетоха техен кадър да оглави департамента.

Тонди завършва аеронавтика в университета в Пиза със специалност аеродинамика. При постъпването си през 2007 г. първо работи в дивизията за нормални автомобили. От 2008-ма е в екипа за Формула 1. Преминава през различни длъжност – от инженер в тест екипа през CFD развитие до лидер на екипа, отговарящ за разработката на предната част на болидите. От 2021-ва е шеф на подотдела „Аеродинамично развитие“.

Междувременно с тима от Маранело бе свързано името и на бившия технически директор на Мерцедес Майк Елиът. Това е само слух – предполага се дали е възможно той да е привлечен от Скудерията. Елиът напусна Бракли заради провала на концепцията с така наречените „нулеви“ кутии за радиаторите. Осемкратните световни шампиони имаха огромни проблеми с автомобилите си при въвеждането на последните технически правила през 2022 г. Джеймс Алисън се върна в Мерцедес F1 като технически директор. Наложи се промяна на цялата концепция.

През септември се очаква да обяви какво ще прави в бъдеще Ейдриан Нюи, който в момента си почива. Легендарният английски конструктор бе свързван месеци наред с Ферари, но се говори доста упорито, че може да отиде и в Астън Мартин. Възможно е 65-годишният инженер да реши и просто да спре да работи.