Начало MotoGP News Бастианини триумфира във Великобритания, Мартин и Баная на подиума

Бастианини триумфира във Великобритания, Мартин и Баная на подиума

315
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини триумфира в Гран при на Великобритания. Пилотът на Дукати потегли от трета позиция и записа първи успех за тазгодишната кампания. Това беше втора поредна за Бастианини след тази в спринта. До него на подиума се качиха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Франческо Баная с Дукати.

Великобритания бе домакин на кръг №10 за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на легендарната писта Силвърстоун с дължина 5.891 км и разположена в административно графство Нортхемптъншир. Това е най-дългото трасе в календара на световния шампионат. Днес отборите от MotoGP използват специални разцветки по случай 75-годишнината на шампионата

Вчера се проведе спринтовото състезание във Великобритания. Победител в него стана Бастианини, докато Баная и Марк Маркес отпаднаха след инциденти. Това позволи на Мартин да намали изоставането си спрямо двукратния световен шампион.

Времето преди началото на надпреварата във Великобритания беше сухо и облачно. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 30. Нямаше вероятност за валежи по време на 20-те обиколки на Силвърстоун.

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари във Великобритания. Пилотът на Дукати беше следван от Бастианини, Еспаргаро, Мартин, братята Маркес, Ди Джанантонио, Акоста, Милър и Винялес. По-назад стана инцидент с участието на Брад Байндър (КТМ) и състезателите на Тракхаус Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернандес.

Баная водеше колоната след първите 5 тура от Гран при на Великобритания. Веднага зад него бяха Мартин, Еспаргаро и Бастианини. Победителят от спринта започна да изостава от водещото трио. Зад Бастианини бяха братята Маркес, Ди Джанантонио, Акоста, Милър и Безеки.

10 тура преди финала Мартин атакува Баная и поведе. Същевременно Бастианини записа най-добрата обиколка и се справи безпроблемно с Еспаргаро. Така машини на Дукати заемаха първите три места във Великобритания.

Мартин допусна грешка на един от завоите и позволи на Баная и Бастианини да го изпреварят. Двамата италианци започнаха битка за победата. Припомняме, че Бастианини и Мартин напускат семейството на Дукати в края на сезона. Междувременно Жоан Мир (Хонда) отпадна от борбата.

Битката за победата продължи почти до самия финал на Гран при на Великобритания. 2 обиколки преди края Бастианини изпревари Мартин и започна да се откъсва. В същото време Баная нямаше толкова силно темпо и се отдалечи на повече от 2 сек. спрямо лидерите.

Бастианини спечели днешния старт във Великобритания. По този начин той записа първа победа за тази година и общо шеста в кариерата си в MotoGP. До него на подиума се качиха Мартин и Баная

Четвърти и пети финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Зад тях се наредиха Алейш Еспаргаро (Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Марко Безеки (VR46 Дукати), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Франко Морбидели от тима на Прамак Дукати. Топ 15 във Великобритания допълниха Фабио Куартараро (Ямаха), Джак Милър с КТМ, Маверик Винялес с Априлия и състезателите на LCR Хонда Йохан Зарко и Такааки Накагами.