Начало Top Moto News Баная с убедителна победа в спринта на Ред Бул Ринг

Баная с убедителна победа в спринта на Ред Бул Ринг

583
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в спринта на Ред Бул Ринг. Пилотът на Дукати потегли от втора позиция и записа трети успех в такъв тип надпревара от началото на сезона. Това беше още един успех за Баная на австрийската писта. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия.

Ред Бул Ринг е домакин на кръг №11 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на добре познатата писта  с дължина от 4.348 км и разположена близо до град Шпилберг. За разлика от F1 и другите автомобилни състезания, мотоциклетистите използват по-различна конфигурация на Ред Бул Ринг. Тя включва шикан, който разделя правата между завои 2 и 3.

Времето преди старта на спринтовата надпревара на Ред Бул Ринг беше сухо и горещо. Температурата на въздуха беше 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Над трасето имаше малки облаци, които не предвещаваха дъжд. Специален гост на състезателния уикенд отново беше Валентино Роси

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първия завой на пистата Ред Бул Ринг. Втори се движеше Мартин, следван от Марк Маркес, Алейш Еспаргаро, Милър, Бастианини, Морбидели и Байндър. Алекс Маркес (Грезини Дукати) претърпя инцидент на шикана, но се върна в надпреварата.

Мартин изпревари Баная в края на първата обиколка и поведе колоната. Радостта на испанеца обаче беше кратка, тъй като допусна грешка и мина напряко през шикана. По този начин Баная си върна водачеството, докато неговият съперник беше разследван от стюардите на ФИМ. Трети се движеше Марк Маркес.

Баная запази водачеството след първите 5 тура от спринта на Ред Бул Ринг. Действащият световен шампион започна да отваря разлика спрямо Мартин. Състезателят на Прамак Дукати получи наказание преминаване през дългата обиколка. зад водещата двойка се движеха Марк Маркес, Алейш Еспаргаро, Бастианини, Морбидели, Милър, Байндър и Пол Еспаргаро. По-назад Щефан Брадл (Хонда) също отпадна от борбата.

7 обиколки преди финала на спринта Мартин премина през дългата обиколка и се върна на трета позиция. Баная водеше с аванс от около 2 сек. спрямо Марк Маркес. Шесткратният световен шампион натискаше здраво, макар и да беше с по-меки гуми спрямо съперниците си. Голяма част от състезателите получиха предупреждение заради нарушаване на границите на пистата Ред Бул Ринг.

4 обиколки преди финала Марк Маркес допусна грешка на спирането за трети завой. Пилотът на Грезини Дукати се върна на своя мотор, след което се прибра в бокса. По този начин Баная получи малко спокойствие, а всички останали минаха с едно място напред. Алекс Ринс (Ямаха) също се оттегли от спринта на Ред Бул Ринг

Баная върна леко газта до края на спринта в Ред Бул Ринг. Италианецът записа трета победа в такъв тип надпревара от началото на сезона. Това беше и още един успех на пилота на Дукати на пистата край Шпилберг. Втори и трети се класираха Мартин и Алейш Еспаргаро. Съвсем очаквано, Баная беше поздравен и от Роси.

Четвърти и пети финишираха Енеа Бастианини (Дукати) и Джак Милър (КТМ). Шестото място остана за Франко Морбидели от тима на Прамак Дукати. В топ 10 влязоха още Брад Байндър (КТМ), Марко Безеки (VR46 Дукати), Пол Еспаргаро (КТМ) и Педро Акоста (Tech3 GasGas).