Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА отрече, че промяната в правилата за спирачните системи е следствие от...

ФИА отрече, че промяната в правилата за спирачните системи е следствие от използване на забранен механизъм

2931
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Промяната в техническите правила на Формула 1 относно спирачните системи не е следствие от това, че някой отбор е използвал забранен механизъм, заявиха от ФИА. По време на лятната ваканция на шампионата имаше слухове относно причината за действията на международната федерация.

Причина за слуховете стана промяна в техническия регламент, влязла в сила от 31 юли тази година. Точка 11.1.2 вече постановява, че „спирачната система трябва да е така конструирана, че прилаганото на спирачните накладки усилие да е едно и също. Всяка система или механизъм, произвеждащи систематично или умишлено асиметрично спирачно усилие, са забранени.“

Промяната в текста доведе до продължили няколко седмици слухове, че някой от отборите е бил хванат да използва подобна система. Приказките бяха особено упорити по адрес на Ред Бул, макар че имаше и други заподозрени. ФИА отрече всичко това изрично пред Моторспорт.

„Не е вярно, че някой от екипите е използвал такава система“, е заявил говорител на ФИА

ФИА въведе още няколко промени в правилата преди втората половина от сезон 2024, които не предизвикаха подобно внимание.

  • С 2 минути е увеличено времето, когато пилотите трябва да са на грида за националния химн на страната домакин на състезанието. Досега бе необходимо състезателите да са на стартовата решетка 14 минути преди началото на загряващата обиколки, сега вече са 16 минути. През първата половина от сезона имаше доста закъснения, а от ФИА и Формула 1 държат на присъствието на пилотите за тази част от церемонията преди старта.
  • Механиците трябва да се придържат постоянно към правилата за безопасност и да носят съответното осигурително оборудване. Промяната е вследствие на случай по-рано през сезона, когато механици работиха по болида на Люис Хамилтън без каски. Това се случи по време на квалификацията за Гран при на Маями. Тимът на Мерцедес обаче не бе санкциониран, защото при разследването стюардите бяха видели, че множество други екипи вършат същото нещо.
  • При налагане на наказание на пилот, който отпадне от състезание, санкцията вече ще може да се прехвърля към следващ старт.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)