Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборът на Хаас заплашен с конфискация на болидите и оборудването си заради...

Отборът на Хаас заплашен с конфискация на болидите и оборудването си заради дълг

2605
0
Хаас F1
снимка: Хаас

Отборът на Хаас от Формула 1 е под заплаха да не може да си тръгне от Нидерландия в края на състезателния уикенд там, който вече се провежда. Причината е молба от бившия главен спонсор на тима Уралкали до нидерландски съд. Тя включва конфискуване болидите и резервните части на отбора. Информацията бе оповестена от нидерландски и унгарски сайтове. Компанията иска да ѝ бъдат върнати парите, които е платила на отбора в началото на 2022 г.

Хаас прекрати работата си с Уралкали малко след нахлуването на Русия в Украйна

Досега компанията не е получила обратно средствата, които са били преведени на екипа в началото 2022 г. Екипът обаче не може да го стори просто така, защото на Русия има наложени санкции заради войната, която води. Става дума за 12 милиона евро.

След като не са получили плащане от Хаас след последното съдебно решение – издадено от арбитраж в Швейцария, от Уралкали са депозирали молба в нидерландски съд за конфискация имуществото на отбора. Снощи в падока е имало оценители, които да посочат стойността на наличното там оборудване, включително болидите и резервните части.

От Хаас направиха изявление, което гласи следното:

„Хаас възнамерява да плати всички дължими суми на Уралкали съгласно арбитражното решение и няма оспорване на каквито и да са дължими суми. Хаас работи с адвокатите си, за да отговарят плащанията на всички закони и санкции в САЩ, Европейския съюз, Великобритания и Швейцария. Ще продължим да работим с Уралкали и в идващите дни, за да разрешим напълно този въпрос.“

Ако няма плащане до понеделник, то Хаас може да пропусне Гран при на Италия, тъй като оборудването (включително колите) няма да може да напусне Нидерландия. Надпреварата на легендарната писта Монца е в края на следващата седмица, непосредствено след края на настоящия състезателен уикенд. От Зандвоорт дотам са около 1100 км и пътуването отнема 14 часа. За европейските стартове част от моторхоумите и оборудването на отборите се придвижва по този начин.