Начало MotoGP News Накагами напуска LCR Хонда, на негово място ще кара пилот от Тайланд

Накагами напуска LCR Хонда, на негово място ще кара пилот от Тайланд

64
0
Такааки Накагами
Такааки Накагами, снимка LCR

Такааки Накагами напуска LCR Хонда в края на сезона. Японецът ще прекрати активната си състезателна кариера, но ще остане част от семейството на японския производител. На мястото на Накагами ще бъде пилотът от Тайланд Сомкиат Чантра.

Накагами се присъедини към MotoGP в началото на 2018 г. Оттогава той е неизменна част от отбора на LCR Хонда и е спонсориран от Idemitsu.

Кариерата на Накагами имаше периоди на възходи и падения. Най-успешният сезон на японеца беше през 2020 г. Тогава той на няколко пъти беше близо до подиума и дори спечели едва квалификация. За съжаление, той не успя да превърне този полпозишън в победа или подиум, след като катастрофира няколко завоя след втория старт в Арагон.

Тази година Накагами изпитва огромни затруднения с мотора на Хонда. Японецът няма нито едно класиране в топ 10 и е 20-ти във временното класиране. Освен това той изостава от новия си съотборник Йохан Зарко.

Днес стана ясно, че Накагами ще прекрати активната си състезателна кариера в края на сезона. Той обаче ще остане част от семейството на марката като тестов пилот заедно с Щефан Брадл и Алейш Еспаргаро

„Реших да прекратя кариерата си като пилот в MotoGP в края на сезон 2024. Искам да изразя искрената си благодарност към всички фенове, които ме подкрепяха горещо. Искам също така да благодаря на IDEMITSU и Хонда за дългосрочната им подкрепа. От 2025 г. ще участвам в разработването на машините на HRC. Удовлетворяващо е да използвам седемгодишния си опит в MotoGP и се вълнувам се от тази нова глава в кариерата ми“, сподели Накагами.

На мястото на Накагами ще бъде Сомкиат Чантра. В момента тайландецът кара за Team Honda Asia в клас Moto2 и заема десетото място в общото класиране. Догодина Чантра ще направи дългоочакваната крачка напред и ще кара мотор от кралския клас.

„Радвам се да се присъединя към екипа на LCR. Да вляза в MotoGP винаги е било моя мечта. Сега най-накрая ще я осъществя. Искам да благодаря на всички спонсори и хора, които ме подкрепяха от началото на кариерата ми досега. За следващия сезон съм решен да се уча, да давам максимума от себе си и да се наслаждавам на това ново приключение. Ще бъде трудно, но ще дам най-доброто от себе си“, каза Чантра.

„Първо, бих искал да благодаря на Такааки Накагами за изключителната му отдаденост през последните седем сезона на съвместна работа в MotoGP. Пожелаваме му всичко най-добро в следващата му глава с Хонда“, заяви Лучо Чекинело.

„Що се отнася до бъдещето, заедно с HRC вярваме, че е време да посрещнем голям азиатски талант като Сомкиат Чантра. Смятаме, че той заслужава възможност на най-високото ниво на състезанията на две колела. През годините си в Moto2 той показа потенциал и умения да се развива и да се превърне в силен пилот в MotoGP. LCR и Хонда ще му предоставят най-доброто, за да го подкрепят през различните фази на този нов проект“, добави собственикът и ръководител на LCR.