Начало Други Труден F3 спринт за Цолов на Монца

Труден F3 спринт за Цолов на Монца

2743
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Трудна бе спринтовата надпревара от последния състезателен уикенда на шампионата на Формула 3 за сезон 2024 за Никола Цолов. Българският пилот се бори до финала, до който стигна 21-ви.

След хаоса в квалификацията вчера 19 пилоти бяха извикани при стюардите и разследвани

Мнозинството от тях бяха проверявани дали са карали прекалено бавно по време на сесията. 14 от разследваните получиха наказания. 11 бяха за ненужно бавно управление и санкцията бе 4 места назад на грида за Леонардо Форнароли, Габриеле Мини, Джошуа Дуфек, Мари Боя, Тасанапол Интрапувашак, Люк Браунинг, Пьотр Вишницки, Ноел Леон, Макс Естерсън, Ноа Стромстед и Томи Смит. Каспър Щука получи 5 места назад на грида заради това, че удари Лорънс ван Хюпен. Другите наказани пилоти бяха Кристиан Менсъл и Никола Цолов – за това, че по време на квалификацията са попречили съответно на Дино Беганович и София Фльорш. Те получиха по три места назад на грида.

Тим Трамниц бе на полпозишън за спринта, до него на първа редица бе Беганович. Никола Цолов бе 19-ти след наказанието си. Каспър Щука потегли направо от питлейна.

Преди старта Кристиан Менсъл се обади по радиото, че има проблем със скоростната кутия. Той размаха ръце, за да даде знак на маршалите и процедурата бе отложена. Гридът бе пуснат за втора загряваща обиколка. Всички старателно заобикаляха Дуфек, който пък не можа да тръгне. Менсъл успя да превключи и да потегли, след което се прибра в питлейна, за да стартира оттам.

Втората стартова процедура мина без проблеми. Трамниц и Беганович се надбягваха за лидерството, като пилотът от младежката програма на Ред Бул надделя. Беганвочи бе задминат и от Себастиан Монтоя. Във втората от 17 обиколки редът бе Трамниц, Монтоя, Беганович, Сами Мегатуниф, Сантяго Рамос, Алекс Дън, Мари Боя, Интрапувашак, Джоузеф Лоук. Цолов отиде 29-ти в битката във втората половина на колоната, при която излетя от трасето на Аскари, но успя да се върне.

В третия тур на пистата излезе кола за сигурност заради инциденти, при които отпаднаха Никита Бедрин и Леон. Сейфти карът се прибра в края на петата обиколка. Беганович си върна второто място преди Монтоя отново да излезе зад Трамниц. Цолов бе 27-ми в колоната. Рамос също мина пред Беганович.

До осмата обиколка Цолов взе три места и отиде 24-ти. В следващата напредна с още една позиция. В челото Трамниц имаше над секунда и половина аванс пред Рамос, който вече бе втори

Второто място продължи да е особено оспорвано. Монтоя си го върна от Рамос, после пак се размениха. В 13-ата обиколка Цолов бе вече 21-ви. Тогава се случи следващата катастрофа – между Вишницки и Естерсън. И двамата изхвърчаха в зона за сигурност и отново излезе кола за сигурност. Цолов вече бе 18-ти, но в последната обиколка сейфти карът се прибра, имаше спринт към карирания флаг, при който Никола загуби позиции. В крайна сметка финишира 21-ви. Трамниц спечели надпреварата пред Монтоя и Рамос.