Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли защити Магнусен: Нечестно е, инцидентът не беше нищо особено

Гасли защити Магнусен: Нечестно е, инцидентът не беше нищо особено

1119
0
Кевин Магнусен, Пиел Гасли, Естебан Окон, Юки Цунода
снимка: Пирели

Кевин Магнусен ще пропусне следващия кръг от световния шампионат на Формула 1 – Гран при на Азербайджан, след като натрупа 12 наказателни точки в рамките на една календарна година. Той е първият пилот в историята с такава санкция. Последните две точки бяха дадени на пилота на Хаас заради това, че е причинил катастрофа с Пиер Гасли от Алпин по време на надпреварата в Италия. Самият Магнусен бе ядосан на наказанието и каза, че инцидентът не е бил нищо особено. Гасли заяви почти същото и допълни, че е изненадан от санкцията.

„Честно, нищо особено не беше. Някой ми каза, че е получил 10 секунди по време на състезанието. Малко съм изненадан от това, защото бяхме гума до гума, а и аз не изгубих реално никакво време. Надявам се някак да обърнат нещата, защото това определено е нечестно. Ще се радвам да отида (при стюардите), но ще ми трябва време, защото току-що разбрах, че трябва да давам проба за допинг, което ще ми коства към час. Ще видя какво мога да направя. Но смятам това наказание за нечестно спрямо ситуацията, в която бяхме“, обясни Гасли.

Гасли не стигна до стюардите, а малко след официалното потвърждение, че Магнусен пропуска следващия старт от Хаас заявиха, че няма да обжалват

„Беше страхотно да спечелим точка в състезанието, особено на Монца, която е писта с ниско аеропритискане. През предишни години не сме били толкова конкурентоспособни и това е доказателство за развитието ни като тим“, посочи шефът на Хаас Аяо Комацу.

„Кевин се бори страшно упорито, след като разбра за наказанието (по време на надпреварата). После отвори 10 секунди разлика спрямо Фернандо Алонсо, което е изумително. Беше много близо и до [Алекс] Албон, така че бе добра битка. Двете наказателни точки, оповестени след надпреварата, означават, че Магнусен няма да се състезава в Баку“, допълни Комацу.

Фернандо Алонсо също изрази подкрепа за Магнусен

Двукратният световен шампион редовно критикува ФИА заради методите за налагане на наказания, както и за това как се решава коя точно санкция да се приложи.

„100% му съчувствам. Многократно сме обсъждали, че наказателни точки трябва да се дават за опасно каране. За управление, което поставя в опасност други пилоти. Не съм сигурен за какво са всичките точки на Магнусен – нямам списък пред мен, но някои понякога са за настъпване на бяла линия в питлейна, за опасно пускане от бокса. Тези неща са част от автомобилния спорт. Санкция преминавана през питлейна или нещо подобно – това го разбирам. Но основаните на безопасност наказания са по-сложни“, каза Алонсо.