Начало Други Ферари загуби обжалването на резултатите от 6-те часа на Спа

Ферари загуби обжалването на резултатите от 6-те часа на Спа

63
0
Ферари 499P на Спа
снимка, Ферари

Ферари загуби обжалването на резултатите от 6-те часа на Спа. Скудерията опита да оспори противоречивия рестарт на надпреварата, коствал победата на един от екипажите. В крайна сметка обаче съдът в Женева отхвърли жалбата на италианците.

Вчера резултатите от третия кръг за сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост бяха окончателно потвърдени. Това стана ясно, след като Международният апелативен съд на ФИА отхвърли жалбата на Ферари срещу случлото се в 6-те часа на Спа.

Решението на съда беше обявено след Женева, провело се миналата седмица. Това означава, че прототипът на Jota Порше № 12 с пилоти Калъм Илот и Уил Стивънс запазва победата на Спа. Двамата записаха първи успех в WEC. Това беше и първа победа за частен прототип след старта на ерата на хиперавтомобилите

Съдът потвърди решението на стюардите да отхвърлят протеста на заводския отбор на Ферари срещу решението за рестартиране на състезанието след първоначално предвиденото време за финиширане на състезанието.

Съответното решение беше не беше прието от Ферари. Скудерията обаче е пропуснала едночасовия срок за протест, определен в Международния спортен кодекс на ФИА. Следователно заключението на съда е „окончателно и задължително“.

Съдът допълнително посочва, че твърденията на Ферари  „трябва да бъдат отхвърлени, тъй като се основават изключително на аргумента, че решение № 71 е нарушило правилника. Следователно крайното класиране трябва да бъде изменено“. Органът също така заяви, че от Ферари не са изтъкнали никакви други аргументи срещу временното класиране. Следователно жалбата на италианците беше отхвърлена по този въпрос. Също така беше напомнено, че процедурата за протест има за цел да позволи на един състезател да обвини друг в предполагаемо нарушение на правилата.

Съдът обаче заяви, че стюардите са „сгрешили, като просто са отхвърлили“ протеста. Tехните решения не могат да бъдат оспорвани. Също така бе посочено, че оспорването на предварителните резултати е изрично упоменато в спортния кодекс.

В решението на съда се нарежда „компетентният спортен орган [има се предвид ФИА] да извлече, както е уместно, последиците от това решение.“

Това е препратка към клауза в спортния кодекс на WEC, считана от мнозина за двусмислена. Тя гласи, че стюардите могат да „спрат и/или променят определеното време на състезанието.“

„Това не може да надхвърля времето на състезанието“, продължава се в текста.

Стюардите изтълкуваха това като продължителност на състезанието, а не като времевата рамка, в която то е предвидено да се проведе. В същото време Ферари твърди, че протестът ѝ е бил поне частично мотивиран с цел да се постигне изясняване на правилата. Това на свой ред е довело до безпрецедентно удължаване на времевата рамка на състезанието на Спа.

Припомняме, че 6-те часа на Спа бяха прекъснати заради инцидент между Кадилак №2 и автомобил на БМВ от клас LMGT3. Необходимостта от мащабен ремонт на бариерите попречи на подновяването на състезанието в рамките на първоначалната шестчасова продължителност. Въпреки това стюардите решиха да подновят състезанието след планирания финал в 19:00 ч. местно време

В крайна сметка Ферари пострада най-много от рестарта на състезанието. Скудерията трябваше да направи допълнителен питстоп, който коства загуба на много време. В крайна сметка двете заводски машини на Ферари финишираха трети и четвърти.