Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри ще помага на Норис в борбата за световната титла

Пиастри ще помага на Норис в борбата за световната титла

3545
0
Оскар Пиастри и Ландо Норис
Оскар Пиастри и Ландо Норис, снимка Макларън

Макларън дава приоритет на Ландо Норис в борбата за шампионата при пилотите. Това заяви Андреа Стела. Според думите на италианеца, Оскар Пиастри е готов да помогне на своя съотборник при нужда, дори и това да означава изпускане на евентуална победа.

Стела заяви, че Пиастри се е съгласил да подкрепи Норис в борбата на британеца за спечелване на световния шампионат при пилотите. Това се случва след последните събития от Монца, където Норис отново загуби ценни точки

Макларън планира да използва отбори заповеди до края нас езона. Те ще се прилагат само при определени обстоятелства. Стремежът на Макларън да избегне борба вътре в отбора. Именно това беше една от причините тимът да отнесе толкова критики след последното състезание в Италия.

Норис е най-сериозният съперник на Макс Верстапен от Испания насам. В момента разликата между двамата е 62 точки. Нидерландецът започна много силно сезона и спечели 5 от първите 7 старта. Но след това Верстапен започна да отстъпва и да позволява на Норис да топи разликата. Пилотът на Ред Бул успя да дръпне малко благодарение на победите в Канада и Испания. Освен това той финишира пред Норис в Австрия, Великобритания и Белгия.

В последните два старта предимството определено е на страната на Норис. Пилотът на Макларън триумфира в Зандвоорт и стопи с още 8 точки пасива си. На Монца британецът отново взе повече точки от своя съперник. макар и да изпусна победата.

Норис водеше през втората половина от Гран при на Унгария. Но в последните обиколки той върна газта и пусна пред себе си Пиастри след нареждане от Макларън. Така британецът загуби още пет точки, които може да се окажат много ценни в края на сезона.

Макларън напусна Монца с обещанието да преразгледа случилото се във връзка с борбата в шампионата при пилотите и конструкторите. По-рано тази седмица Стела разкри, че резултатите от тези дискусии означават, че Макларън официално дава приоритет на Норис в борбата с Верстапен

„Искаме да го направим без прекалено големи компромиси с нашите принципи. Нашите принципи са, че интересът на отбора винаги е на първо място. Спортсменството за нас е важно в цялостния начин, по който се състезаваме. А след това искаме да сме честни и към двамата пилоти“, сподели Стела пред BBC.

„Това, което вече не искаме да виждаме, е ситуация като тази в Монца, в която влизаме в шикана първи и втори и излизаме първи и трети. Това вече е в ущърб на отбора.“

Стела отново беше категоричен, че интересите на Макларън винаги ще бъдат на първо място.

„Интересите на отбора са на първо място. Това са ситуациите, които преди всичко трябва да поправим. В крайна сметка, начинът, по който влязохме в състезанието в Монца, остави вратата открехната за такава ситуацията“, добави директорът на Макларън.

Според Стела, дискусиите с двамата пилоти на тима са минали много добре и са били ползотворни.

„Когато казах на Оскар: „Би ли бил готов да се откажеш от победа? Той каза: „Болезнено е, но ако това е правилното нещо, което трябва да направя сега, ще го направя.“ Много пилоти искат само да се стремят към победа. Затова винаги съм впечатлен от нивото на екипния дух, зрелостта и сътрудничеството, които открихме през този период“, обясни шефът на Макларън.

Не се изключва Макларън да промени подхода си след старта в Баку. Предположенията са, че тимът ще направи нов преглед на ситуацията и ще реши дали Пиастри ще продължи да помага на Норис. В същото Стела призна, че Макларън цели да спечели и двата шампионата.

„След Монца [Макларън] има три цели: трябва да сме сигурни, че всичко, което се случва на пистата, не е в ущърб на отбора.“, каза Стела.

„Втората цел е как да спечелим и двата шампионата, като и двамата пилоти да се ангажират да помагат. Не искаме да печелим по безразсъден начин. Това са трите ни цели. Те определят начина, по който ще се състезаваме в Баку. Това ще бъде актуализирано след този старт“, заключи шефът на Макларън.