Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен може да се събере с Нюи в бъдеще

Верстапен може да се събере с Нюи в бъдеще

946
0
Ейдриан Нюи, Макс Верстапен
Ейдриан Нюи и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен изказа мнението си относно преминаването на Ейдриан Нюи в Астън Мартин. Пилотът на Ред Бул не изключи напълно възможността да се събере с британския дизайнер в бъдеще. Верстапен добави, че в момента има по-важна работа от това да обръща сериозно внимание на казаното от Майк Крак по-рано през седмицата.

Верстапен и Нюи работят заедно от 2016 г. насам. Именно британецът е конструирал автомобилите, с който 27-годишния пилот спечели последните три шампионата при пилотите. Но пътищата на двамата ще се разделят в началото на 2025-та, когато Нюи отива в Астън Мартин

Нюи ще поеме ролята на технически управляващ партньор в Астън Мартин. 65-годишният дизайнер ще има задачата да превърне Астън Мартин в отбор, който се бори за победи и титли. Освен това Нюи ще бъде и акционер в отбора от Силвърстоун.

Верстапен определено не прие много радостно новината за преминаването на Нюи в Астън Мартин. Съвсем очаквано,  нидерландецът бе попитан дали един ден отново ще кара автомобил, проектиран от гениалния британец.

„В момента имам други грижи, на които обръщам голямо внимание и работя върху тях“, отговори Верстапен. „Това е нещо, за което може би ще мисля в бъдеще, а не сега. Ейдриан и аз се разбираме много добре. Изпратих му и съобщение, след като излезе новината. Разбира се, вече знаех, че тя ще дойде. Радвам за него.

„Разбира се, това е ново предизвикателство за него. Самият аз винаги съм казвал, че бих искал той да остане. Но в един момент не можеш да преобърнеш тези неща. Тогава просто се вълнуваш за хората, които търсят нови предизвикателства. „Също така знам, че Лорънс (Строл) се стреми да постигне успех с Астън Мартин. Затова е разбираемо, че иска да има Ейдриан на своя страна“, добави пилотът на Ред Бул.

Наличието на Нюи ще направи Астън Мартин много привлекателен отбор в бъдеще. Догодина британският тим ще разчита на Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Но не се изключва възможността Верстапен да отиде в Астън Мартин след няколко години. Освен Нюи, там той ще работи отново и с Хонда. Японците ще доставят задвижващи системи на тима от 2026 г. нататък.

Спекулациите за Верстапен и Астън Мартин бяха възобновени след последното изказване на Майк Крак. Според него, вратата за Верстапен е „винаги отворена.“

„Да, не знам. Имам предвид, че съм работил с него, така че знам какъв е като човек, а също и какво може да направи. Мисля, че всеки би искал да работи с Ейдриан в кариерата си. Така че потенциално да, бих се събрал отново с него“, каза още Макс Верстапен.

Междувременно Хелмут Марко също коментира слуховете за Верстапен и Астън Мартин. Съветникът на Ред Бул не изключва Макс да се прехвърли в Силвърстоун, макар и да има дългосрочен договор с „Червените бикове“.

„Макс кара там, където може да спечели. Астън Мартин разполага с най-модерната фабрика. Новият аеродинамичен тунел ще заработи догодина и към него ще бъдат добавени двигатели на Хонда. Всичко си пасва“, каза Марко.

„И ако погледнете историята, тя е ясна – където и да е отишъл Нюи, е имало възходяща тенденция. Не знам защо в Астън Мартин може да е по-различно.“

Марко все пак се надява, че Верстапен ще остане лоялен на Ред Бул. Австриецът обаче предупреди, че отборът трябва бързо да излезе от кризата, в която се намира последно време.

„Той знае, че може да печели титли и с нас, ако успеем да спечелим този световен шампионат. Това е абсолютно задължително.“

Марко също така предупреди Верстапен, че на Нюи ще му е необходимо време, за да се установи и наложи в Астън Мартин. Според него няма гаранции, че тимът няма да удари на камък.

„Ейдриан Нюи не може да започне работа преди 1 март 2025 г., което вече е сравнително късно. Целият екип на Астън Мартин със сигурност трябва първо да свикне и да се сработи с него“, завърши съветникът на Ред Бул.