Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело в хаотична първа свободна тренировка за Гран при на Азербайджан

Верстапен начело в хаотична първа свободна тренировка за Гран при на Азербайджан

3860
0
пистата в Азербайджан
снимка, Пирели

Макс Верстапен оглави класирането в първата свободна тренировка за Гран при на Азербайджан в F1. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:45.546 мин. Втори и трети на по-малко от две десети финишираха Люис Хамилтън (Мерцедес) Серхио Перес също с Ред Бул. Сесията беше прекъсвана три пъти, като в два от тях беше заради катастрофи на Шарл Льоклер (Ферари) и Франко Колапинто (Уилямс).

Чудесни бяха условията преди началото на първата свободна тренировка за Гран при на Азербайджан. Температурата на въздуха беше 29 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 43. Шансът за валежи по време на сесията беше 10 %.

Този уикенд Хаас разчита на Оливър Беърман. Младият британец замества Кевин Магнусен. Датчанинът събра 12 наказателни точки и получи забрана да участва в Гран при на Азербайджан. За Уилямс кара Франко Колапинто. Аржентинецът замени Логан Сарджънт след уикенда в Зандвоорт

По-голямата част от пилотите излязоха на пистата след началото на първата тренировка в Азербайджан. Съвсем очаквано, сцеплението беше много ниско заради характера на трасето.

Хамилтън записа най-бързата обиколка след първите 10 мин. от първата свободна тренировка в Азербайджан. Пилотът на Мерцедес закова хронометъра на 1:47.618 мин. с гуми медиум. Зад него бяха Пиастри и Хюлкенберг. Строл пък беше изключително недоволен от своя болид.

„Това не е автомобил. В момента това не е автомобил“, каза Строл по радиото.

Верстапен поведе в класирането с обиколка за 1:47.214 мин. Втори на около три десети се намираше Льоклер. Хамилтън също беше в бърза обиколка, но върна газта в последния сектор заради червен флаг. Причината за спирането на сесията не беше известна.

Сесията беше рестартирана след по-малко от 5 мин. Всички пилоти се върнаха на трасето. Единствено Албон и Окон не бяха записали времена. Пилотът на Алпин се оплака от липса на мощност в своя автомобил. Междувременно Верстапен подобри своя резултат. Нидерландецът обаче беше изпреварен от Льоклер, който записа време за 1:46.608 мин. със средно твърдите гуми на Пирели. Сайнц пък допусна грешка на спирането за един от завоите и предизвика кратко развяване на жълти флагове.

Около половин час след старта на тренировката №1 в Азербайджан, Льоклер допусна грешка при спиране за завой №15 и се удари в стената. Пилотът на Ферари се извини на своя отбор и призна, че е минал през прашната част на трасето и се загубил контрола над своя болид. Инцидентът на Льоклер предизвика нов червен флаг.

Сесията беше възобновена след по-малко от 10 мин. Пиастри оглави класирането с време за 1:46.282 мин. Австралиецът веднага беше изместен от Норис. Двамата използваха най-меките гуми на Пирели. Перес даде трето време също с меки гуми. Хамилтън на свой ред оглави класирането с време за 1:45.858 мин. Същевременно сесията отново беше прекъсната заради инцидент на Франко Колапинто в първия сектор на пистата в Азербайджан. Пилотът на Уилямс загуби контрола над своя болид и се удари в огражденията около завой №4

В последните минути на сесията Верстапен се движеше с рекордни два сектора. Но в третия той загуби време и остана на 36 хилядни зад Хамилтън. В същото време Албон допусна грешка при спирането за завой №4, а Хамилтън- на първи. Седемкратният световен шампион запази първото място до самия финал, преди Верстапен да подобри неговия резултат. Нидерландецът записа много силна обиколка в самия край на сесията.

Втори и трети в сесията финишираха Хамилтън и Перес. Норис даде четвърто време, следван от Сайнц, Пиастри и Алонсо. В топ 10 влязоха още Ръсел, Льоклер и Рикиардо.