Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън и Окон ще започнат Гран при на Азербайджан от бокса

Хамилтън и Окон ще започнат Гран при на Азербайджан от бокса

3661
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън ще започне Гран при на Азербайджан от бокса. Пилотът на Мерцедес беше преместен в дъното на колоната заради монтиране на нова задвижваща система в неговия автомобил. Хамилтън става вторият състезател от началото на уикенда, който изтърпява наказание заради смяна на силов агрегат. Естебан Окон от Алпин също ще потегли от бокса заради направени промени по неговия болид в условията на закрит парк.

Хамилтън ще стартира от питлейна в Гран при на Азербайджан 2024. Това стана ясно, след като Мерцедес реши да смени няколко компонента в неговата задвижваща система.

Хамилтън, който трябваше да стартира седми в днешното състезание в Баку. Британецът обаче използва пети двигател от началото на за сезона, което с един повече от разрешеното количество. Мерцедес също така реши да смени турбокомпресора, MGU-H и MGU-K на неговия агрегат

Мерцедес планираше да направи този ход много отдавна. Припомняне, че Хамилтън получи повреда в силовия агрегат по време на Гран при на Австралия. По-късно стана ясно, че от Мерцедес са бракували повредения двигател. По този начин седемкратният световен шампион трябваше да изтърпи наказание в даден момент от кампанията. На практика броят на състезанията нямаше да позволи на Люис да завърши сезона със само три двигателя.

Разбира се, че в Мерцедес са обмисляли в кое състезание ще е най-добре Хамилтън да използва нов двигател и да изтърпи наказанието си. В крайна сметка германския производител реши да стои това в Баку. Уличната писта разполага с дълги прави и добри възможности за изпреварвания. Незадоволителният резултат от вчерашната квалификация също спомогна за решението на Мерцедес да направи тази смяна на двигател в болида на седемкратния световен шампион.

В Мерцедес са убедени, че Хамилтън може да направи прогрес по време на състезанието. Целта е той да се доближи поне до позицията, от която трябваше да стартира първоначално. Но от друга страна, Хамилтън има нелеката задача да се справи с болиди, които са настроени с много ниско притискане. Седемкратният световен шампион също така ще трябва да се бори и с Ландо Норис. Пилотът на Макларън отпадна още в Q1 заради развяване на жълти флагове, които провалиха обиколката му. Норис ще потегли две места напред благодарение на наказанието на Хамилтън и дисквалификацията на Пиер Гасли.

Хамилтън става вторият пилот, който бива наказан заради смяна на двигател. Още в началото на уикенда Гуаню Жу също беше санкциониран заради нова задвижваща система в неговия болид. Състезателят на Заубер не прескочи Q1 и опита да изтегли Валтери Ботас. За нещастие, това не се получи и финландецът също отпадна още в Q1

Малко след новината за Хамилтън стана ясно, че Естебан Окон също ще потегли от бокса в днешната Гран при на Азербайджан. Състезателят на Алпин имаше проблеми във вчерашната квалификация и остана 20-ти. Затова отборът реши да направи някои промени в неговия болид и наруши условията на закрит парк.