Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите от F1 не разполагат с метеорологични системи в Азербайджан

Отборите от F1 не разполагат с метеорологични системи в Азербайджан

459
0
F1 в Азербайджан
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 отборите са изправени пред необичайно предизвикателство от началото на състезателния уикенд в Азербайджан. Според информация на Моторспорт, екипите не разполагат с традиционните метеорологични системи, които предсказват какво ще бъде времето. Причината за този проблем е свързана с политически спорове между страната домакин на състезанието и Франция.

Този уикенд отборите от F1 работят без обичайната си метеорологична радарна система. До тази ситуация се стигна след политически спор между правителствата на Азербайджан и Франция.

Според информация на Моторспорт се разбира, че всички френски граждани са получили предупреждение да не пътуват до Азербайджан. Тук се включват и представители на организацията Meteo-France, която осигурява метеорологична радарна система на F1

Meteo-France е официалната метеорологична администрация на Франция. Следователно тя трябва да спазва препоръките за пътуване, издадени от правителството на страната. Отсъствието на представителите на Meteo-France в Баку означава, че всички отбори и самата F1 работят без радарната метеорологична система. Обикновено тя се разполага на най-високата точка на всяка писта, за да се определят метеорологичните системи, преминаващи през районите и околностите им.

Голяма част от допълнителния комплект, който Meteo-France използва, е разположен от ФИА. Тук се включват устройства за измерване на скоростта на вятъра и температурата на околната среда в различни точки на пистата.

Вместо обичайните четири метеорологични станции, които следят всяка писта от календара на F1, този уикенд има само една. Тя е разположена в питлейна.

Служителите на Meteo-France, които не успяха да пътуват, също подпомагат състезанието от разстояние. Те поддържат обичайното ниво на комуникация с рейс контрола и продължават да предоставят редовни прогнози чрез обществените информационни системи.

Отборите от F1 могат да изберат да разположат свои собствени версии на измервателните устройства на метеорологичните станции в питлейна, но без обичайната радарна система на Meteo-France. Разбира се, че те ще разчитат на наличните в търговската мрежа алтернативи, които така или иначе се проверяват по време на повечето състезания. По този начин F1 екипите се адаптират доста добре въпреки затрудненията в Азербайджан.

Спорът между Азербайджан и Франция се дължи на напрежението, свързано с различните интереси в конфликта на бившата съветска република с Армения. Не трябва да се забравя и ареста на френски гражданин през декември миналата година, който беше обвинен в шпионаж. Моторспорт разбира също така, че френските граждани от няколко отбора от F1 също са предпочели да не посетят състоятелният уикенд в Баку в резултат на ситуацията.