Начало Автомобилни новини Geely и Lynk&Co на Автомобилния салон София 2024

Geely и Lynk&Co на Автомобилния салон София 2024

62
0
Geely Starray

Двете нови за българския пазар китайски марки ще присъстват на щанда на официалния представител на китайския концерн Geely.

В Европа се предлагат все нови и нови китайски марки и България не прави изключение. Ето някои от новостите, които ще можем да видим на автомобилното изложение в София през октомври.

Вероятно един от най-интересните щандове на Автомобилния салон София 2024 ще бъде този на официалния представител на китайския концерн Geely. Той ще покаже пред посетителите модели от две марки – Geely и Lynk&Co. Както е известно, Geely държи цялата собственост върху емблематичната шведска марка Volvo и е най-големият акционер в гиганта Daimler. Geely е собственик и на още едно легендарно име в автомобилния свят – Lotus, както и на марките Smart и Polestar. Вносителят на Geely в България е представител на китайския концерн и в други държави, сред които Словения и Хърватия.

Geely с два нови модела

Очаква се най-силен интерес на предизвика премиерата на SUV моделите Geely Coolray и Geely Starray. Geely Coolray принадлежи към SUV-B сегмента, тоест към класа на по-малките градски SUV модели, и е дълъг 4,38 метра. За задвижването му отговаря 1,5-литров бензинов четирицилиндров турбодвигател със 172 к.с. и 290 Нм. Предвид цените на други европейски пазари се очаква стартова цена около или малко над 50 000 лева.

Мултимедийното оборудване, свързаността и асистиращите системи включват всичко, което се смята за модерно в категорията на Coolray. Дизайнът също е приятен за окото както отвън, така и отвътре.

С една категория по-високо, а именно в сегмент SUV-C, е позициониран Geely Starray (на снимката под заглавието). Тук задвижването е поверено на двулитров турбодвигател с 218 к.с. и 325 Нм, а предаването отново е предно. Интериорът е стилно обзаведен и повсеместно дигитализиран. Дължината на каросерията достига 4,67 мера. Автомобилът изглежда стилен отвън и модерно-луксозен отвътре.

Третият експонат на концерна Geely се очаква да бъде представител на елитния бранд Lynk & Co. Това е plug-in хибридният Model 01 – SUV с около 75 км електрически пробег. Системната му мощност е 261 конски сили, а оборудването не отстъпва и на най-именитите представители на класа в Европа. Освен с разточително обзавеждане и всевъзможни удобства за водача и пасажерите интериорът се отличава с огромен централен 12,7-инчов екран. Lynk & Co Model 01 е проектиран в Гьотеборг, Швеция, и се произвежда в Китай.