Начало Избрани Ред Бул след Нюи: Манчестър Юнайтед не спря да печели след напускането...

Ред Бул след Нюи: Манчестър Юнайтед не спря да печели след напускането на Роналдо

4381
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Астън Мартин

В Ред Бул са се подготвяли за това да работят без Ейдриан Нюи още от 2014 г., когато конструкторът за малко не напуснал отбора, коментира Кристиан Хорнер. Шефът на екипа от Милтън Кийнс каза по време на уикенда за Гран при на Азербайджан, че от Астън Мартин запразнували привличането на легендарния конструктор преждевременно, тъй като той още имал договор с ръководения от него екип. Същевременно обаче разясни, че работата в Ред Бул ще продължи и без Нюи.

„Животът продължава. Ние имаме страхотен екип, който притежава и сила, и дълбочина. Манчестър Юнайтед не спря да печели след напускането на Ерик Кантона. Всичко еволюира“, коментира Хорнер.

На Хорнер бе посочено, че Кантона не премина в друг отбор, а спря да играе футбол изобщо.

„Добре, Роналдо. Не съм специалист по футболни аналогии“, отговори шефът на Ред Бул в F1.

„През последните 8-9 години имаше случай, при който Ейдриан бе много близо до това да си тръгне – през 2014 г. От онзи момент нататък трябваше да сме сигурни, че работата ще продължи нормално ако той реши да напусне. Сега реши да отиде в Астън [Мартин], за да е в играта с акции, доколкото разбрах. Цялата структура ще докладва на него. Той явно все още се чувства мотивиран. Всичко, което ние можем да сторим, е да му пожелаем късмет и всичко най-добро. Винаги ще гледаме с огромна радост на времето му с нас“, допълни ръководителят на Ред Бул Рейсинг.

Според Ралф Шумахер Хорнер би трябвало да внимава с твърденията, че всичко може да работи без Нюи. Бившият пилот освен това не е сигурен дали шефът на Ред Бул в Гран при ще преживее спада в представянето на ръководения от него екип.

„Аз съм много, много сигурен, че макар Нюи да започва официално чак догодина, Астън Мартин ще направи магически скок, и то още през следващия сезон, ако не и до края на настоящия. Нюи просто иска да работи в автомобилния спорт. Иска ентусиазирани хора около себе си без проблеми и с една цел: да се създават бързи автомобили и да се печелят състезания“, посочи Ралф Шумахер.

„Макс Верстапен и особено баща му и мениджмънтът му искат да печелят, да се борят за титлата в световния шампионат. Те познават добре Ейдриан Нюи, както и Хонда. А Хорнер е на мнение, че всичко може да работи и без Ейдриан Нюи. Би трябвало да е малко по-внимателен с подобни анализи. Представянето вече го няма. Налага се да го приеме. Не съм сигурен дали е в състояние да го преживее. Подозирам, че не“, добави бившият F1 пилот.

Еди Джордан пък обясни, че това, което е убедило Нюи да отиде в Астън Мартин, е предложението за позиция за почти пълен контрол над екипа, подобна на шеф на отбора

„Може да се запитате защо отива в Астън Мартин при положение, че толкова много други отбори искат да подпишат с него. Според мен има две много разумни и реалистични причини. Едната от тях е позицията, която е пълен контрол и отговорност. Досега никога не е заемал подобен пост при други шефове на отбори, схеми на акционери и партньори. Освен това му бе предложено да притежава акции. Тоест постът носи пълна отговорност и контрол и партньорство с Лорънс Строл. Очевидно е нещо много различно от това, което е вършил досега“, разказа Джордан, който се оказа и мениджър на Нюи.

„Освен това мога да си представя и предполагам, че вижда Астън Мартин като отбор, подобен на онзи Ред Бул, към който той се присъедини преди близо 19 години. Огромна визия и желание от страна на собственика – Дитрих Матешиц при Ред Бул и разбира се, Лорънс Строл в Астън Мартин. Личното ми мнение е, че те си приличат. Постигнали огромен успех хора, предприемачи, бизнесмени с визия, със страхотна настройка, страст, вяра и пълна отдаденост“, продължи бившият собственик и шеф на отбор в F1.

„Фактът, че още не е работил с Люис [Хамилтън] или Фернандо [Алонсо] също имаше значение. Водихме, разбира се, дълги дискусии с Ферари, но Астън Мартин и Фернандо бяха тези, които отговориха на очакванията и чувствата на Ейдриан. Той иска да види как може да изведе – точно като при Ред Бул – един отбор от топ пет до върха“, каза още Еди Джордан.