Начало Top Moto News WSBK: Рей пропуска уикенда в Кремона, замества го бивш пилот от MotoGP

WSBK: Рей пропуска уикенда в Кремона, замества го бивш пилот от MotoGP

49
0
Джонатан Рей
Джонатан Рей, снимка Ямаха

Джонатан Рей пропусна състезателния уикенд в Кремона. Пилотът на Ямаха претърпя инцидент на пистата Маникур по-рано този месец и получи контузия. Затова на негово място ще кара бившият състезател от MotoGP Николо Канепа.

Рей ще пропусне предстоящия италиански кръг от сезон 2024 в световния Супербайк шампионат. На мястото на шесткратния шампион ще бъде кара тестовият пилот на Ямаха Николо Канепа. Рей катастрофира в края на началната обиколка на първия старт на пистата Маникур. Британецът получи наранявания на ръката си, които наложиха операция. Рей ще пропусне посещението на пистата в Кремона, тъй като се фокусира върху възстановяването си

В последните кръгове Рей определено направи крачка напред с мотора на Ямаха след кошмарния старт на сезона и дори записа подиум в Донингтън парк. Опитният пилот се надяваше да се възползва от смесените условия във Франция, за да се бори за подиум и дори победа.

За нещастие, това така и не се случи. Пилотът на Ямаха, както и Николо Булега (Дукати) паднаха на шикана, разположен на завои 16-17. В резултат на това британецът отиде в медицинския център за преглед, а след това в болница за допълнителни изследвания.

Рей  претърпя операция за отстраняване на дълбоко ожулване на десния палец. После стана ясно, че той се нуждае от 2-3 седмици, докато се възстанови от тази операция. Затова той реши да пропусне старта на италианската писта Кремона.

Решението е взето въз основа на медицинските съвети на хирурга във Франция и на местния медицински екип в Северна Ирландия. Целта на пилота на Ямаха е да се върне на кръга на пистата Моторланд Арагон, който ще се проведе другата седмица.

„Разочарован съм, че трябва да отсъствам този уикенд в Кремона. Разговарях с д-р Антони Мартенс, който извърши операцията във Франция, и с д-р Майкъл Макбрайд, който следи случая ми у дома в Белфаст. И двамата настояват, че присадката на сухожилието и кожата на десния ми палец се нуждаят от още малко време, за да заздравеят и да се избегнат евентуални неуспехи. Правя всичко възможно, за да се върна на 100 % възможно най-скоро. Благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден момент“, написа Рей в страницата си в Инстаграм.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jonathan Rea (@jonathan_rea)

На мястото на Рей ще кара Николо Канепа. Италианецът има опит в WSBK и е участвал в общо 79 старата в периода 2008-2018 г. Освен Ямаха, Канепа е карал и мотори на Дукати. През 2009 г. той дори беше част от тима на Прамак в MotoGP, но не успя да завърши сезона заради контузия

По-рано този месец Канепа обяви оттеглянето си от мотоциклетния спорт след финалния кръг от сезон 2024 в EWC на пистата Пол Рикар. Сега обаче италианецът ще замести Рей в трите надпревари на домашната за него писта.

„Новината може да е малко изненадваща, тъй като обявих оттеглянето си преди няколко седмици“, призна Канепа, “Честно казано, наистина съм горд, че ще направя още един състезателен уикенд, особено с тима на Ямаха, Crescent и официалната машина Yamaha R1 WorldSBK.“

„Наистина съжалявам за случилото се с Джонатан и му желая бързо възстановяване. От друга страна, съм благодарен на Ямаха. за тази възможност. Винаги е страхотно да се състезаваш за този отбор и да се състезаваш за марката в WSBK.“

Канепа призна, че има малък опит на пистата Кремона. Това е единственото напълно ново трасе в тазгодишния календар на WSBK.

„Кремона е писта, която не познавам толкова добре. Направих няколко обиколки един ден с Yamaha R7 за шейкдауна на WorldWCR и съм наясно, че ще бъде предизвикателство по отношение на представянето.“

„За моята работа като тестови пилот може да имаме какво да тестваме. Ако мога да дам обратна връзка, която да помогне на другите пилоти на Ямаха на пистата, тогава това ще бъде „мисия изпълнена“. Сега съм наистина щастлив и очаквам с нетърпение „последния“ състезателен уикенд в кариерата си“, добави Николо Канепа. Заедно с него ще бъде другият заводски пилот на Ямаха Андреа Локатели.

Рей няма да бъде единственият представител на Ямаха, който няма да кара в Кремона. В този списък влиза и Доминик Агертер. Швейцарецът претърпя тренировъчен инцидент в края на август и пропусна старта на Маникур. Този уикенд на негово място ще кара Марвин Фриц.