Начало Избрани Рикиардо може да не довърши сезона в F1

Рикиардо може да не довърши сезона в F1

882
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо. снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо може да не довърши сезона в F1. Според последните спекулации, австралиецът се очаква да бъде сменен още след Гран при на Сингапур. Самият Рикиардо обаче остава убеден, че ще довърши кампанията и дори ще остане в семейството на Ред Бул догодина.

Договорът на Рикиардо изтича в края на годината. Опитният австралиец е един от малкото пилоти на стартовата решетка, които нямат гарантирано бъдеще през 2025 г. Към този списък се включват още Валтери Ботас, Гуаню Жу и Кевин Магнусен. Последните двама напускат F1 и се очаква да продължат кариерите си другаде

Рикиардо е добре запознат със спекулациите относно бъдещето си във Виза РБ. 35-годишният пилот е фокусиран върху това да остане част от семейството на Ред Бул през 2025 г. Това обаче може да означава той да се върне в ролята на тестов и резервен пилот и да отстъпи титулярното си място.

Миналата седмица Хелмут Марко призна, че решението за второто място във Виза РБ ще бъде взето след Сингапур. Предполага се, че Ред Бул е използвал клаузата в договора на Лиам Лоусън. Това може да означава, че Рикиардо няма да кара за Виза РБ след края на сезона. Не се изключва той да бъде сменен още преди приключването на кампанията.

Рикиардо очаква яснота за перспективите си през 2025 г., преди да бъдат взети каквито и да било решения за този сезон.

„Да кажем, че първото ми очакване е за следващата година. Това е, да кажем мястото, къде се намирам в момента“, сподели Рикиардо. „Не мога да давам много подробности по отношение на договорите. Да, датите ни до голяма степен влизат в този прозорец. По принцип очаквам „да“ или „не“ за 2025-та“, добави пилотът на Виза РБ.

Рикиардо остава фокусиран върху непосредствените си цели, макар и да не знае бъдещето си в F1.

„Наясно съм с някои разговори и спекулации за остатъка от сезона. Но това за мен в момента не е известно [каквото и да е решение от страна на Ред Бул]“, обясни пилотът на Виза РБ.

„Решението, което очаквам, е за следващата година. Очевидно в този спорт се случват безумни неща. Аз също няма да стоя тук прекалено самохвално и уверено и да казвам: „о, да, да“. Като че ли вярвам, че ще бъда [на стартовата решетка], но явно ще видим какво точно ще се случи.“

Рикиардо разбира политиката на Ред Бул и знае, че тимът има навика да сменя пилотите си по време на сезона. В разгара на миналия сезон австралиецът се върна в F1 на мястото на Ник де Врис. Нидерландецът беше уволнен от тогавашния тим на Алфа Таури след само 10 старта.

На въпроса дали Сингапур ще бъде последният му рейс уикенд за тази година, Рикиардо беше доста предпазлив

„Не мисля така, но и не искам да стоя тук и да бъда адвокат. Знаем как работи този спорт. Досега хората са виждали такива неща през сезон. В някои отношения това не е нищо ново“, каза Рикардо. „Не искам да бъда сигурен на 100 % и да заложа цялата си къща на това. Твърде дълго съм бил наоколо, за да знам какво да направя.“

35-годишният пилот не изключва възможността за ранно да напусне Виза РБ предсрочно.

„Наистина не знам какво ще се случи. Смятам, че всичко това е лудост в този спорт. Ако отида и запиша подиум този уикенд,  вероятно ще бъда най-горещото нещо в спорта.“

„Това е просто, това е видът на въртележката, на която сме всички. Знам, че такова нещо може да се промени бързо. Наясно съм, че нещата се разгорещяват, просто трябва да се опитам да се успокоя този уикенд. Да. Нека да ритна някоя задница“, добави пилотът на Виза РБ.