Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 направи първа инвестиция в устойчиво авиационно гориво

F1 направи първа инвестиция в устойчиво авиационно гориво

106
0
F1 и устойчиво авиационно гориво
снимка, DHL

F1 направи първа инвестиция в устойчиво авиационно гориво. Световният шампионат продължава амбициозния си план да бъде с нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Като част от него F1 започна да използва самолети на DHL, които се зареждат с устойчиви горива.

Първият етап на инвестицията е насочен към закупуването на устойчиво авиационно гориво (SAF) чрез DHL. Германската  компания е глобалeн партньор на F1 в областта на логистиката между отделните стартове. DHL покрива всички въздушни товари до и от състезанията след Гран при на Австралия през март и покрива приблизително 20 % от следващите товарни полети през този сезон.

Използването на SAF осигурява приблизително 80% намаление на свързаните с него въглеродни емисии на полет. Това означава, че полетите, обхванати от покупките на SAF през сезон 2024 г., се оценяват като спестяващи над 4500 tCO2e (тона еквивалент на въглероден диоксид) в сравнение с използването на конвенционално авиационно гориво.

В тази първа фаза на инвестицията F1 закупува SAF, като използва признатия в индустрията модел „book and claim“ чрез услугата „GoGreen Plus“ на DHL. Секторът и инфраструктурата на SAF се разширяват с огромно темпове. Затова не е възможно товарните самолети, използвани за превоз на товари от Формула 1, да се зареждат директно със SAF. Вместо това DHL дава възможност на F1 да „резервира“ необходимото количество гориво, което след това се добавя към веригата за доставки в други самолети, в които SAF е пряко наличен

Това гарантира висок стандарт на качество и проследимост на продукта. Всички намаления на въглеродните емисии се проверяват, преди F1 да може да ги „заяви“ в своя въглероден отпечатък. Този модел спомага за намаляване на въглеродните емисии с настоящите обеми SAF и насърчава бъдещия растеж на пазара.

SAF е най-новият пример за непрекъснатия преход на F1 към устойчиви горива. От 2026 г. автомобилите от F1 ще се движат със 100% устойчиво гориво. Същевременно тези от F2 и F3 ще достигнат този стандарт до следващия сезон. От началото на 2023 г. в партньорство с Арамко това се увеличи с 55%. В същото време колите за сигурност на ФИА и медицинските такова използват 40% устойчиво гориво.

Оборудването на F1 за стартовете в Европа се доставя с камиони на DHL, задвижвани с биогориво. Това се отнася и за други събития от целия календар, които използват алтернативни енергийни решения, като например биогориво.

От следващия сезон F1 ще захранва и ключови оперативни зони на всички европейски стартове, като питлейна и падока. F1 планира да използва нисковъглеродно енергийно решение, предоставено от Aggreko, което намалява вредните емисии в захранваните зони с повече от 90%

„F1 винаги е била в челните редици на иновациите. Инвестицията ни в устойчиви авиационни горива на ранен етап е доказателство за нашата отдаденост да изпълним ангажимента си за нулево нетно потребление до 2030 г.“, каза Елън Джоунс.

„SAF е само най-новата стъпка за бизнеса. Тя подчертава как алтернативните горива както на пистата, така и извън нея могат да намалят съществено въглеродните емисии. Това изпълнение на стратегията ни за устойчивост е възможно само чрез координирани действия в целия ни спорт“, добави ръководителят на отдел „Екологични, социални и управленски въпроси на F1.“

„Дългогодишното ни партньорство с F1 се основава на споделена страст към иновациите и високите постижения. Ангажираме се да използваме нашия опит, за да транспортираме автомобилите и оборудването на F1 по света по възможно най-ефективния начин. С 40-годишния си опит в логистиката на моторните спортове ние сме фокусирани върху намаляването на емисиите на парникови газове и превръщането на моторните спортове в по-устойчиви с всяка наша стъпка“, заяви ръководител на отдел „Логистика в моторните спортове“ на DHL Паул Фаулър.