Начало Избрани 2024 Гран при на Сингапур- възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

2024 Гран при на Сингапур- възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

425
0
Гран при на Сингапур 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Сингапур е кръг №18 за сезон 2024 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на уличната писта Марина Бей с дължина 4.940 км и разположена в островната държава. Това е едно от събитията, което се провеждат на изкуствено осветление.

Сингапур е първият домакин на състезания от F1, които се провеждат на изкуствено осветление. Страната приема стартове от световния шампион от 2008 г. Изключение правят сезоните 2020 и 2021, когато събитието беше отменено заради пандемията от коронавирус.

Ландо Норис ще потегли от полпозишън в днешната Гран при на Сингапур. Пилотът на Макларън записа най-бързата обиколка във вчерашната квалификация. До него на първа редица ще застане Макс Верстапен с Ред Бул. Двамата пилоти са претенденти за световната титла

На втора редица в Сингапур ще застанат състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Зад тях са Оскар Пиастри (Макларън) и Нико Хюлкенбрерг (Хаас). Седми и осми на решетката са Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Юки Цунода (Виза РБ). Топ 10 допълват представителите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Серхио Перес (Ред Бул) ще потегли от 13-та позиция. Пред него са Александър Албон и Франко Колапинто от Уилямс.


Състезанието в Сингапур е едно от най-тежките през целия сезон. Това е така заради разположението на страната около Екватора. Пилотите от F1 ще се борят с жега и изключително висока влажност на това трудно улично трасе. Не се изключва да има превалявания по време на близо двучасовата надпревара в Сингапур.

Според Пирели, най-оптималната стратегия в Сингапур ще бъде с едно спиране в бокса. Първата опция е потегляне с медиум за обиколка 21-27. След това има дълъг стинт с хард. Втората опция е потегляне със софт за 27-37 обиколки, след което се залага отново на хард. Третият вариант е потегляне с хард за 36-42 тура, след което състезанието се затваря с медиум.

Гран при на Сингапур е известна с честите появи на кола за сигурност. Това може да направи стратегиите още по-интересни. Не се изключва използването на интермедии при валежи от дъжд.