Начало Автомобилни новини Изключително рядък Citroen спечели Конкурса за елегантност „Дръстър“ 2024

Изключително рядък Citroen спечели Конкурса за елегантност „Дръстър“ 2024

25
0
Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy

Автомобилът Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy е нереставриран, но много добре запазен. Произведен е в серия от 48 броя

Извънредно редкият  Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy от 1965 г., произведен в серия от едва 48 броя, взе приза The Best of the Show в Конкурса за елегантност „Дръстър“ 2024. Събитието се състоя в Hyatt Regency Pravets Resort.

Членове на международното жури бяха Емануел Баке, Джузепе Дел’Аверсано и Пал Негеши. Арбитрите бяха единодушни в оценката си за автомобила, който записа най-висок резултат от всички участници. Той взе и приза в своя клас – следвоенни купета. Оценката на журито е съставена по правилата и точкуването на FIVA.

Citroen от легендарната каросерийна фабрика Chapron

Награденият модел е изложен в салона в Париж, за което собственикът представи документи, както и пълна история, предоставена от Chapron. Двигателят е 2,2-литров със 100 к.с. Екземплярът идва от каросерийната фирма на Анри Шапрон. Тя е предлагала различни версии купе и кабриолет с емоционалните имена Croisette, Concorde, Caddy, Palm Beach и Le Dandy. Всяка версия има индивидуални форми, по-ниско предно стъкло и по-високо ниво на изпълнение от стандартния DS. Този Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy има малък пробег и никога не е бил реставриран. Боята е оригинална, интериорът е тапициран с най-фина бежова „английска кожа“, арматурното табло е с уреди Jaeger.

Събитието беше открито символично от малчугана Иван Георгиев с Horch 930 V, умален модел на автомобила от 1939 г. В конкурса участва и детско жури, съставено от Дария Желева, Христина Манджукова и Даниела Ангелова. Те дадоха своя избор на „Булгаралпин“ А110.

В класа за довоенните автомобили спечели Buick Victoria 1933, следван от Mercedes 170V Cabriolet A 1938 и Lincoln L 1928.

Също Buick, но Super Eight 1947, взе приза при следвоенните седани пред Mercedes 250 SE W 108 и Austin Princess 1951.

Mercedes 190 SL 1961 взе Наградата на публика и трето място в категорията на кабриолетите. В нея спечели Chevrolet Corvette C4 40th Anniversary от 1993 г. Американската кола също така е с второ място при автомобилните икони. На второ място при кабриолетите е Mercedes 560 SL. А Oldsmobile 98 от 1961 г., внесен във Франция като автомобил за американското посолство и напълно реставриран, спечели наградата на партньора Златен Рожен. Наградата връчи собственикът на винарската изба и комплекс с авто-ретро музей Теодор Осиковски. Американският автомобил взе трето място в предпочитанията на детското жури.

Mercedes 300 S Coupe (1954) с награда за най-добра реставрация

В категорията на Citroen DS 21 при купетата на трето място остана BMW 840 Ci. Втори е Mercedes 300 S Coupe от 1954 г., който взе и награда за най-добра реставрация.

На първо място при иконите е емблематичният FIAT 500 L от 1969 г. Той получи и специалната награда на ASI – Automotoclub Storico Italiano, от представителя на организацията Джузепе Дел’Аверсано. Италианският мъник взе също второ място в предпочитанията на детското жури.

При суперавтомобилите приза спечели Porsche 993 Carrera S Vesuvio.

Конкурсът за елегантност „Дръстър“ 2024 г. се проведе с подкрепата на винарска изба Златен Рожен, Витоша Спортс Карс, представител на Porsche в България, и Sotheby’s България. Следващото издание на конкурса ще се състои на 20 септември 2025 г.

Снимки: Димитър Михайлов