Начало MotoGP News MotoGP ще се състезава в Португалия до 2026 г.

MotoGP ще се състезава в Португалия до 2026 г.

17
0
MotoGP в Португалия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP ще се състезава в Португалия до 2026 г. Това стана ясно, след като Дорна удължи с споразумението с ръководството на пистата край Портимао. По този начин световният шампионат ще продължи да посещава трасето за още два сезона.

MotoGP с радост обявява двугодишно споразумение с пистата Алгарве, което потвърждава включването на емблематичното място в календара за 2025 и 2026 г. От дебюта си досега трасето е било домакин на някои истински класики и знакови моменти в шестте Гран при, проведени на това място.

Портимао е перфектният фон за MotoGP. Пистата в Южна Португалия като съчетава фантастично място за провеждане на състезания с любима на феновете дестинация. Значителното икономическо въздействие на събитието също така осигурява още по-голяма възвръщаемост за страната домакин, региона и пистата. Провеждането на кръг от MotoGP привлича стотици хиляди фенове в Португалия и по-специално Алгарве извън пика на туристическия сезон

Новият договор е добра новина за португалските фенове на MotoGP. Неотдавна се появиха спекулации за евентуалното изваждане на Португалия от календара на MotoGP за 2025 г. Това обаче няма да се случи след обявяването на новото споразумение.

„Много сме щастливи да обявим, че ще се състезаваме в Португалия поне още две години. Откакто за пръв път отидохме на пистата Алгарве, тя се превърна в любимо за много фенове и пилоти и е лесно да се разбере защо“, сподели Кармело Еспелета.

„Портимао е красиво място за състезание. Същевременно самото събитие се подобрява с всяка изминала година. Ние сме много горди, че можем да оказваме такова положително икономическо, спортно и социално въздействие върху района. Очакваме с нетърпение да видим отново нашите португалски фенове през 2025 и 2026-та“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

„Голяма гордост е, че можем да продължим да провеждаме кръг от MotoGP на Алгарве и да видим признанието за нашите усилия и работа, които продължават от 2020 г. насам“, каза Хайме Коща.

„Гран при на Португалия и нашата писта, с уникалните си характеристики в календара, вече са еталон за пилотите и отборите. Фактът, че подписахме двугодишен договор, ни позволява да погледнем на събитието по съвсем различен начин. Ние правим непрекъснато подобряване на зрителското изживяване, за да достигнем рекорден брой посетители на нашата писта и съответно на страната и региона. Целта ни е да подчертаем нейната икономическа добавена стойност за територията. Вече работим по състезанието за 2025 г. Вярвам, че това отново ще бъде уникално събитие в Португалия“, добави главният изпълнителен директор на пистата в Портимао.

Портимао е едно от по-новите трасета в календара на MotoGP. Открито в края на 2008-ма, то приема стартове от WSBK почти непрекъснато. От 2020 г. насам Портимао е и непрестанен домакин на Гран при на Португалия. През сезон 2021 Портимао прие два старта заради пандемията от коронавирус

За момента не се знае кога ще се проведе следващият старт в Португалия. Предполага се, че това отново ще бъде в началото на кампанията. Тази година Гран при на Португалия беше спечелена от Хорхе Мартин (Прамак Дукати). До него на подиума се качиха Енеа Бастианини (Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas).