Начало Top Moto News Мартин на полпозишън в Индонезия, Баная четвърти

Мартин на полпозишън в Индонезия, Баная четвърти

7
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Прамак

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Индонезия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати записа рекордна обиколка за 1:29.088 мин. Втори и трети останаха Марко Безеки (VR46 Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas), докато Франческо Баная остана четвърти.

Индонезия е домакин на 15-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Мандалика с дължина 4.313 км и разположена на остров Ломбок. Това е трети сезон, в който трасето приема старт от MotoGP

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка. Най-бърз в нея беше Морбидели, следван от Еспаргаро и Марк Маркес. Баная даде четвърто време, плътно следван от Мартин. Лидерът от петък Бастианини остана седми.

Времето преди началото на квалификацията за Голямата награда на Индонезия беше сухо и горещо. Температурата на въздуха беше 29 градуса, а тази на асфалта- 48. Влажността беше 76 %, което е нормално за тази част от света.

Зарко и Раул Фернандес заеха първите две позиции след приключването на Q1 в Индонезия. Двамата продължават участието си в сесията и ще се борят за местата в топ 12. Първи под чертата останаха Алейш Еспаргаро с Априлия, Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Алекс Ринс с Ямаха. На шеста редица бяха Джак Милър (КТМ), Лука Марини (Хонда) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Последните места на грида в Индонезия бяха за Брад Байндър с КТМ, Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).

Борбата във втория сегмент от квалификацията в Индонезия беше повече от оспорвана. В крайна сметка Мартин подобри рекорда на пистата Мандалика и си гарантира старт от първа позиция в спринта и утрешната Гран при. До него на първа редица ще застанат Безеки и Акоста.

На втора стартова редица в Индонезия застават Франческо Баная и Енеа Бастианини с Дукати, както и Фабио Куартараро с Ямаха. Следващите три места бяха за Йохан Зарко (LCR Хонда), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Топ 12 допълниха Маверик Винялес (Априлия), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Марк Маркес. Пилотът на Грезини Дукати катастрофира два пъти и не успя да запише обиколка.