Начало Top Moto News Акоста „все по-близо“ до първа победа в MotoGP

Акоста „все по-близо“ до първа победа в MotoGP

18
0
Педро Акоста
Педро Акоста, снимка GasGas/ Rob Gray (Polarity Photo)

Педро Акоста остана оптимист след последния старт от MotoGP. Пилотът на Tech3 GasGas вярва, че е „все по-близо“ до първа победа в кралския клас и се надява това да се случи до края на сезона.

Акоста пристигна в MotoGP с огромни очаквания. 20-годишният състезател спечели по убедителен начин в класовете Moto2 и Moto3. Затова мнозина смятаха, че Акоста може да се бори за титлата още в новобранската си кампания.

Пилотът на Tech3 GasGas записа първо качване на подиума в едва втория си старт в MotoGP на пистата в Портимао. Няколко седмици по-късно Акоста беше близо до победата в Остин, но в крайна сметка остана втори.

След това Акоста започна една негативна серия, в която записа няколко отпадания и класирания извън топ 10. Това на практика го извади от борбата за световната титла и отдалечи от пилотите на Дукати, Хорхе Мартин и Марк Маркес

В Арагон Акоста финишира трети и се върна на подиума след няколкомесечно отсъствие. Но от друга страна, това стана възможно заради инцидента между Франческо Баная и Алекс Маркес. После той не взе точки в двата основни старта на пистата Мизано и допълнително изостана от върха.

Миналия уикенд Акоста финишира втори в Гран при на Индонезия. Младият испанец записа едно от най-силните състезания от началото на годината и добави още един подиум в кариерата си. Така той се изкачи до петото място в класирането и стана най-предно класираният пилот, каращ мотор на КТМ.

„Трябва да сме щастливи, защото постигнахме това постоянство в челната петица, което срещу Дукати не е лесно“, сподели Акоста. „Все повече се доближаваме до победата.“

Испанецуът призна, че е предпочел безопасното каране в последните обиколки пред поемането на рискове, за да се бори с Хорхе Мартин за първото място.

„Още от четвъртък казах, че това е добра писта за нас и КТМ. Затова съм щастлив, тъй като трябваше да завърша състезанието. В Мизано имахме добро темпо и бях конкурентоспособен, но катастрофирах и в двете състезания.“

„Опитах се да го настигна, но в 16-ата обиколка имах момент, който му позволи да се откъсне отново. Затова си казах, че може би е по-добре да финиширам на второ място, отколкото да направя още една катастрофа“, заключи пилотът на Tech3 GasGas.

Акоста беше разследван от стюардите на ФИМ заради потенциално нарушение на правилата за налягане в гумите. Но в крайна сметка проверката установи, че проблемът е бил свързан с джантата на едната гума. Затова испанецът не беше наказан и запази второ място в Индонезия.