Начало Избрани Макларън отчете много добри печалби за 2023 г.

Макларън отчете много добри печалби за 2023 г.

31
0
Макларън 2023
снимка, Венелин Николов

Макларън отчете много добри печалби за 2023 г. Базираният в Уокинг продължава възстановяването си след пандемията от коронавирус, която едва не доведе до фалит. По-добрите приходи се дължат заради силното представяне през втората половина на кампанията, както и по-добрите бизнес решения.

Групата на Макларън включва както F1, така и участията на марката в Индикар, Extreme E и Формула Е. От 2020 г. тя претърпя радикална трансформация от 2020 г.  След въздействието на пандемията от коронавирус Макларън съкрати част от персонала си. Компанията също така продаде водещия технологичен център (MTC) на Global Net Lease през 2021 г., за да намали малко загубите си

Допълнителни дялове на Макларън бяха продадени през 2022 г. като част от съществуваща сделка с MSP Sports Capital . След най-големият акционер на Макларън- бахрейнският държавен фонд Мумталакат– придоби изцяло групата преди шест месеца.

Увеличаването на спонсорството е причина за рязкото увеличаване на печалбите през 2022 г. Въпреки това състоянието на тима в F1 се влоши в сравнение с 2021 г. Разбира се, 2023-та се оказва далеч по-печеливша година.

Макларън обяви 31% увеличение на печалбата от 2022 до 2023 г., генерирайки здравословните 431 млн. паунда за финансовата година. Това се дължи основно на по-добрата състезателна форма на екипа.

Повишаването на представянето доведе до привличането на повече спонсори. Само тази година Макларън подписа договор с компании като Монстър Енерджи, Master Card, Estrella Galicia и др. Това доведе до повече средства към тима и увеличаване на печалбата.

През 2022 г. Макларън реализира загуба от 9 млн. паунда. Две години по-късно тимът реализира печалба от 30,4 млн. паунда. В същото време потреблението на енергия спадна от 20,7 млн. кВтч на 20,4 млн. кВтч.

Въпреки тези незначителни подобрения, емисиите на парникови газове са се увеличили от 4 159 тона CO2 на 4 264 тона през 2023 г. Това не е идеална статистика, тъй като всички тимове в F1 се борят да станат възможно по-устойчиви.

Макларън се намира в изключителна форма от Маями насам. Тимът записа пет победи [3 на Ландо Норис и 2 на Оскар Пиастри] и изпревари Ред Бул при конструкторите. Тимът има голям шанс да спечели първи такъв шампионат от 1998 г. насам, т.е. още преди да се родят настоящите пилоти на отбора.