Начало Избрани F1 няма да организира спринт за новаци в края на годината

F1 няма да организира спринт за новаци в края на годината

200
0
F1 2024
снимка, Спас Генев

F1 няма да организира спринт за новаци в края на годината. Това стана ясно след последното заседание на Комисията за F1, което се проведе вчера. От ръководството на шампионата и ФИА обясниха, че подобно нещо няма как да се организира в толкова кратък период от време заради логистични и оперативни затруднения. Планът е идеята да бъде разгледана отново в бъдеще.

Плановете на F1 за провеждане на спринтово състезание за новобранци по време на следсезонния тест в Абу Даби през декември бяха изоставени най-вече поради логистични причини. Очаква се идеята да бъде повторно разгледана в бъдеше

Концепцията за провеждане на спринтово състезание с 10 автомобила беше предложена по-рано тази година. Първоначално изглеждаше, че тя е готова за одобрение. Всички шефове на F1 отбори се изказаха в подкрепа на това новобранците да получат повече пробег с настоящите F1 автомобили.

Плановете за спринт за новаци бяха доразвити. След това те обсъдени по време на заседанието на Комисията за F1 в срядa. В крайна сметка обаче стана ясно, че това няма как да се случи тази година. От F1 и ФИА вярват, че ще си навлекат твърде много главоболия и няма да могат да организират подобно нещо след само 2 месеца.

Поради това бе решено плановете да бъдат преразгледани за следсезонния тест през 2025-та. Тогава ще се предвиди повече време за правилно разработване на концепцията и организационния аспект.

„Обсъдена бе концепцията за „състезание за новаци“, което да бъде добавено към графика на тестовете след финала на сезон 2024 в Абу Даби“, се казва в доклада от заседанието на комисията.

„Въпреки че концепцията получи широка подкрепа, беше решено, че поради времеви и организационни ограничения събитието няма да се проведе през 2024 г. Дискусиите ще продължат, за да се формулира потенциална концепция и план за 2025 г.“

Първоначалният план предвиждаше да има кратка квалификация, последвана от спринтово състезание с участието на 10 новобранци. Това трябваше да бъде с редовния тест на Пирели, който се провежда веднага след Гран при на Абу Даби.

Комисията за F1 обсъди и промени в изцяло новия технически правилник за 2026-та. Първоначално той предизвика безпокойството на отборите при представянето му през юни. След това той беше доуточнен от Техническия консултативен комитет на ФИА

Беше постигнато съгласие, че автомобилите за 2026 г. ще получат увеличение на нивата на аеродинамичните характеристики в сравнение с първоначалните предложения.

„След дискусиите по време на последните срещи на Техническия консултативен комитет и продължаващите разговори с отборите от F1 в последната итерация на този правилник бяха включени редица изменения на Техническия правилник за 2026 г. Те са в областта на представянето, аеродинамиката и безопасността“, се казва в изявлението.

„Те включват увеличаване на очакваните аеродинамични характеристики на автомобилите. Всичко това стана възможното чрез широко сътрудничество между отборите и ФИА през последните няколко месеца.“

Комисията на F1 постигна съгласие и по спортния и финансовия правилник за 2026 г. Тя също така потвърди, че преди началото на сезона през 2026 г. ще се проведат три отделни тридневни теста. Така ще се помогне на отборите да се запознаят по-добре с изцяло новите си задвижващи агрегати. Това ще особено ценно за новите производители като Ауди и Ред Бул Форд.

„Спортният правилник за 2026 г. претърпя значителна промяна, целяща да опрости структурата му“, се казва в изявлението на Комисията.

„По отношение на същността, графикът на предсезонните тестове за 2026 г. ще включва три тридневни теста. Това е заради предизвикателствата, породени от новия правилник за силовите агрегати.“

„Финансовият правилник за 2026 г. ще бъде еволюция на настоящата регулаторна рамка. Целите на правилника за 2026 г. са да осигури конкурентен баланс между спортната справедливост и финансовата устойчивост.“

Всички тези промени все още подлежат на одобрение от Световния съвет по моторни спортове на ФИА, който ще се събере на 17 октомври.