Начало Избрани Баная грабна победата в Япония, Мартин и Маркес допълниха подиума

Баная грабна победата в Япония, Мартин и Маркес допълниха подиума

54
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная грабна победата в Япония. Пилотът на Дукати записа осма победа от началото на сезона и първа на пистата Мотеги. Подиумът допълниха Хорхе Мартин и Марк Маркес също с мотори на Дукати.

Япония приема кръг №16 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Мотеги с дължина 4.801 км и разположена в префектура Хошиги. Това е един от традиционните домакини на стартове от MotoGP през последните 20 години

Вчера се проведе спринта в Япония. Победител в него стана Баная. Двукратният световен шампион е фаворит и за днешната Гран при. В същото време Мартин отново ще потегли от 11-то място заради проблемите в Q2. От полпозишън щеше да потегли Педро Акоста.

Времето преди началото на първия сегмент от квалификацията беше хладно и облачно. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 21 и 26 градуса по Целзий. Влажността беше 91 %, което криеше риск от валежи.

Баная потегли най-добре и поведе след преминаването на първите няколко завоя в Япония. Зад него се движеха Акоста, Бастианини, Байндър, Марк Маркес, Морбидели и Милър. Мартин също имаше добра стартова реакция и спечели няколко места. Най-губещ от челото беше Винялес, който загуби няколко места и се озова в дъното на топ 10. В по-задната част на колоната имаше инцидент с участието на Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Жоан Мир с Хонда. Лоренцо Савадори (Тракхаус Априлия) се оттегли след технически проблем.

Баная запази водачеството в следващите няколко тура от Гран при на Япония в MotoGP. Пилотът на Дукати записа най-добрата обиколка и започна да трупа аванс пред преследвачите си. Междувременно Педро Акоста (Tech3 GasGas) катастрофира на завой №14. Това беше второ поредно падане за испанеца след това в спринта. По този начин Акоста пропусна втора поредна възможност да се бори за челни места. Същевременно Мартин се изкачи до второто място, следван от Марк Маркес и Байндър.

Баная водеше колоната след преполовяването на Гран при на Япония в MotoGP. Италианецът имаше приличен аванс спрямо Мартин и Марк Маркес. Бастианини изпревари Байндър и зае четвъртото място. Същевременно Маверик Винялес (Априлия) претърпя инцидент и отпадна от борбата за позициите в топ 10

4 тура преди края Баная контролираше събитията в Япония. Италианецът се движеше на малко повече от секунда спрямо Мартин. Испанецът на свой ред имаше комфортен аванс спрямо Марк Маркес. Шесткратният световен шампион допусна грешка и загуби част от аванса спрямо Бастианини.

Баная в крайна сметка нямаше никаква сериозна конкуренция и спечели Гран при на Япония. Пилотът на Дукати записа осма победа за сезона и влезе в „ексклузивен клуб“, където членуват още Марк Маркес, Валентино Роси, Кейси Стоунър и Хорхе Лоренсо.

Подиумът в Япония допълниха Хорхе Мартин и Марк Маркес. Пилотът на Прамак Дукати успя да ограничи щетите след кошмарната квалификацията, която му отреди място на четвърта редица. Маркес пък добави още един подиум към сметката си и продължи добрата си форма с мотора на Дукати от 2023 г.

Четвърти и пети в Япония финишираха Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Шести остана Брад Байндър с КТМ, следван от състезателите на VR46 Дукати Марко Безеки и Фабио Ди Джанантонио, Алейш Еспаргаро с Априлия и Джак Милър с КТМ. Топ 15 допълниха Йохан Зарко (LCR Хонда), Фабио Куартараро с Ямаха, Такааки Накагами (LCR Хонда), Лука Марини с Хонда и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия).

Благодарение на днешната победа Баная намали още изоставането си от Хорхе Мартин във временното класиране на само 10 точки. В топ 5 влизат още Бастианини, Марк Маркес и Байндър. При производителите Дукати вече си осигури пети пореден триумф. Останалите места са за КТМ, Априлия, Ямаха и Хонда.