Начало Избрани Nissan представи обновената си гама у нас

Nissan представи обновената си гама у нас

239
0

Японският гигант Nissan активно атакува световните пазари с нови модели и технологии

След спада, който имаше в нашата страна във връзка със смяната на представителството, сега продажбите нарастват с рекордни темпове. Гамата на Nissan за Европа никак не е голяма, но е напълно обновена и моделите бяха представени с тест пред българските медии. Със сигурност особен интерес предизвиква радикално обновеният Qashqai. Този бестселър на практика създаде класа на кросоувърите. Той остава все така сред най-продаваните автомобили от този тип в света.

Сега Qashqai e с фейслифт. Дизайнът е по-динамичен и модерен. Има актуалните тънки фарове и заострени линии на решетката и силуета. Колата е със значителни технологични промени. Философията на измененията е да се запази същността на това, което потребителите харесват и обичат в модела. Но и да се засилят силните му страни, като функционалност и удобство, добавяйки още по-интуитивни технологии. Моделът е получил цялостни актуализации в информационно-развлекателната система и свързаните услуги на борда.

Към гамата на Qashqai е добавено новото ниво на оборудване във версията N-Design

В интериора има нови елементи от алкантара върху арматурното табло, нови вложки на вратите, подлакътниците, капака на централната конзола за съхранение и дори подложки за коленете. Всичко допринася за една приятна атмосфера. Имам усещане за по-спортно обзавеждане, но изобщо не са прекалили. Мярката е добре намерена като се има предвид типът на модела. Qashqai вече се предлага стандартно с Google Maps, а след като влязат в системата и личния си профил в Google, всички могат да получат достъп до любимите си места и информации.

Казвайки, че вътре са били разумни с промените, имам предвид, че движението на обновения Qashqai е по-скоро приятно, равномерно. Колата се предлага с електрифицираното задвижване e-Power със сумарна мощност от 190 к.с. Бензиновият двигател генерира електричество. То се използва за задвижване на предните колела чрез безстепенна автоматична трансмисия. Запазва се и 1,3-литровият, 4-цилиндров турбо бензинов двигател с мека хибридна технология и мощност 140 или 160 к.с. По-мощният вариант е оборудван с автоматична трансмисия Xtronic и предлага задвижване на всички колела като опция. Важно е да се отбележи още, че цените започват от около 65 000 лв., но компанията предлага сега 10 000 лв. допълнителна отстъпка и ги сваля до 55 000 лв.

Обновеният Nissan X-Trail също се предлага със системата e-POWER

Това е наистина изключително интересно електрифицирано решение, състоящо се от икономичен, бензинов двигател, чиято основна функция е зареждане на батерия. В резултат получавате характерното за електромобилите усещане за плавно и тихо шофиране, но без да е необходимо да зареждате в електрическата мрежа. Технологията се предлага и със задвижване e-4ORCE AWD, което осигурява още повече мощност и стабилност при управлението.

И двете версии позволяват управление като при електрически автомобил. X-Trail е голям SUV с до 7 места. В интериора веднага прави впечатление 12,3” изцяло дигитален кокпит, 12,3” дисплей на навигационната система NissanConnect и 10,8” Head-Up дисплей. Режимите на движение са 5. Разходът, който засичаме на бензиновия двитател, е впечатляващ – под 7 литра на 100 км. Системата ProPILOT, която е патент на Nissan, е свързана с навигационната система и това позволява да се адаптира шофирането към предстоящите особености на маршрута.

e-Pedal Step пък е уникална система на компанията, с която при движение с над 10 км/ч може да ускорявате или намалявате скоростта само с помощта на педала на газта. Спирачката е необходима само при нужда от по-рязко или пълно спиране на автомобила.

При спокойно пътуване карането е много леко въпреки големината и впечатляващите черти на автомобила

Паркирането не е трудно, въпреки че X-Trail e голям SUV, с 3-зонов климатик. Предлага 360-градусов обзор около автомобила. Екранът е разделен в близък план отпред, отзад и от страната на бордюра и предупреждения за движещи се в близост обекти. Трябва да се отбележи, че гамата X-Trail започва от 69 990 лв.с ДДС във варианта Acenta, 7 места, 4х2 с цвят металик.

С цени от 46 760 лв. пък започва гамата на обновения Nissan Juke

Моделът се предлага отново в жълт цвят, но с нов нюанс, който подчертава дръзкия дизайн. И в тази гама има нова, добре оборудвана версия N-Sport, която би трябвало да привлече вниманието както в града, така и извън него. Тези версии са с нови черни 19-инчови джанти, но цялата гама има промени в елементи като решетката и характерните Y-образни фарове.

Вътре жълтите акценти също са налице. Използват се алкантара и новите технологии за свързаност и навигация. Звукът от колонките на Bose в горната част на седалките създава впечатляваща атмосфера. Juke e много атрактивен модел, но изобщо не е лишен от функционалност. Багажникът е с обем 422 литра, а лесно сгъваема разделена задна седалка позволява да се съберат и по-големи предмети.

След като класическите спортни модели като GT-R вече не се предлагат, с интерес се очаква развитието на пазара на новото Nismo. Ariya Nismo е електрическият топ модел с 435 к.с., 600 Nm въртящ момент и ускорение до 100 км/ч за 5 сек. Батерията ще е с капацитет 91 kWh. Моделът е със специално окачване и аеродинамика. 20-инчови джанти Еnkei и специални елементи го отличават от останалите. Те дават връзка и с болида на компанията във Формула Е. От Nissan описаха промените като фино настроена e-4ORCE система за по-добро разпределение на мощността и въртящия момент към четирите колела.