Начало Избрани Промоутърът на Гран при на Сингапур отива в съда заради корупция

Промоутърът на Гран при на Сингапур отива в съда заради корупция

143
0
Гран при на Сингапур 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Промоутърът на Гран при на Сингапур Онг Бенг Сенг отива в съда. Срещу 78-годишният магнат са повдигнати обвинения във връзка с мащабна схема за корупция и подкупи, свързана с бившия транспортен министър на страната.

Онг e собственик на компанията Hotel Properties Ltd и ключова фигура в бизнес средите на Сингапур. Малайзиецът е дълбоко свързан със света на F1 и  е движещата сила на Гран при на Сингапур. Именно Онг е допринесъл за пренасянето на световният шампионат в града-държава през 2008 г. Този ход който спомогна за издигането на статута Сингапур на световната спортна сцена. Страната се прочу с това, че прие първия нощен старт в историята на F1

Онг е мажоритарен собственик на Singapore GP Pte Ltd. Това е компанията, която държи правата за състезанието от F1. Следователно връзката на бизнесмена с Формула 1 е изключително печеливша и е символ на превръщането на Сингапур в основен център за провеждането на международни събития.

Партньорството на Онг с правителството на Сингапур и ръководството на F1 затвърди ролята му на централна фигура в успеха на събитието. През последните години Гран при на Сингапур се превърна в едно от най-бляскавите стартове от календара на F1. Традиционно то винаги е посетено от редица знаменитости в различни сфери. Освен едно от най-популярните, състезанието в Марина Бей е едно и от най-тежките от физическа гледна точка заради жегата и високата влажност.

Проблемите с Онг започнаха още в началото на 2024 г. Тогава започна разследване срещу него заради даване на подкупи на бившия министър на транспорта Субраманим Исуаран. Миналата седмица той стана първият бивш член на парламента на Сингапур, който влиза в затвора.

Случаят завладява все повече Сингапур. Страната е една от най-големите финансови центрове в света и е известна с чистото си управление и строгите си антикорупционни политики. Министрите в Сингапур получават заплати, надвишаващи 1 млн. сингапурски долара ($771 247), като превенция на подкупите. Поради това което този скандал е доста необичаен.

Наскоро бившият транспортен министър на Сингапур беше осъден на 12 месеца затвор за възпрепятстване на правосъдието и неправомерно получаване на подаръци в качеството си на държавен служител. Централна роля в делото играеше Онг.

По време на съдебния процес прокурорите разкриха, че Ишваран е приел подаръци на стойност над $300 000. Тук се включват билети за футболни мачове от английската Висша лига и състезанието от F1, както и „луксозни преживявания“  като например пътувания с частен самолет.

Онг все още не е коментирал обвиненията и не е посочил как ще пледира. Според Channel NewsAsia азиатският магнат не е правил изявление, когато се е явил в съда в края на миналата седмица.

Не е ясно как проблемите на Онг със закона могат да повлияят на бъдещето на Гран при на Сингапур. Събитието има договор с Либърти Медия до края на 2028 г. Въпреки това то може да бъде извадено от календара, ако не получи достатъчно финансиране. Не е тайна, че Сингапур плаща една от най-високите такси за домакинство на старт от F1

Последното издание на Гран при на Сингапур се проведе на 22 септември и бе спечелено от Ландо Норис с Макларън. Втори и трети финишираха Макс Верстапен (Ред Бул) и Оскар Пиастри също с Макларън.