Начало Top Moto News WSBK представи календара за сезон 2025

WSBK представи календара за сезон 2025

10
0
WSBK 2024
снимка, Пирели

WSBK представи календара за сезон 2025. Новият график отново включва 12 кръга, които ще се проведат на територията на Австралия и Европа.

Предстоящият календар в WSBK не се различава много от този за 2024 г. Съвсем очаквано, новият сезон ще започне на 21-23 февруари на пистата Филип Айлънд в Австралия. Преди това тук ще има и предсезонни тестове на 17-18 февруари

В календарът за сезон 2025 следва пауза от малко повече от месец до втория кръг от кампанията. Той ще бъде на пистата край Портимао в последната седмица на март. Това ще бъде първото от двете събития в Португалия през следващата година. За разлика от предишните години, събитието в Портимао ще се проведе в началото на кампанията.

Легендарната писта Асен е домакин на холандския кръг от 11 до 13 април. Няколко седмици по-късно италианската писта Кремона се завръща след дебюта си тази година. Състезанието е преместено с няколко месеца по-напред в сравнение със сезон 2024 в WSBK.

Следващият кръг от сезон 2025 в WSBK ще се проведе на 16-18 май на пистата Мост. Събитието се мести от традиционния си слот в разгара на лятото. После има едномесечна почивка до кръга в Мизано на 13-15 юни. Кръгът в Обединеното кралство на пистата Донингтън парк отново ще заеме обичайното си място в средата на юли.

В края на юли WSBK трябва да посети за първи път Балатон парк. Унгарското трасе беше в календара за тази година, но беше извадено заради липса на хомологация от страна на ФИМ. Освен WSBK, Балатон парк ще приеме и старт от MotoGP през август. Първо обаче трасето трябва да получи хомологация.

В началото на септември отново ще се проведе традиционният старт на Маникур. Френската писта удължи договора си с WSBK за още няколко години. В края на същия месец керванът на WSBK се насочва към добре познатата писта Моторланд Арагон в Испания. Финалът на следващата кампания отново ще бъде на Иберийския полуостров. Първо Ещорил ще се завърне в периода 10-12 октомври. Седмица по-късно е финалния кръг за кампанията в Херес.

В календарът за 2025 г. не фигурира Каталуния. Пистата край Барселона приемаше стартове от шампионата от 2020 г. насам. На нейно място е Балатон парк. Подобно на последните години, 90 % от стартовете в WSBK се провеждат на територията на Европа.