Начало Избрани Верстапен: Не можеш да задържиш хората насила в даден отбор

Верстапен: Не можеш да задържиш хората насила в даден отбор

201
0
Макс Верстапен, Ейдриан Нюи и Серхио Перес
Макс Верстапен, Ейдриан Нюи и Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен коментира серията от напускания в Ред Бул. Нидерландецът е наясно, че нито един човек не може да стои насила в даден отбор и че подобни неща се случват и в други спортове.

Верстапен призна, че не е можело да се очаква Ред Бул да запази всички свои ключови специалисти заедно на фона на поредицата от напускания през последните месеци. Мнението на нидерландеца идва след това на Хелмут Марко. Австриецът не се притесняваше от раздялата с ключови фигури от началото на годината.

В началото на май Ейдриан Нюи обяви, че напуска Ред Бул в началото на 2025 г. Няколко месеца по-късно стана ясно, че гениалният дизайнер ще продължи кариерата си в Астън Мартин. Малко след това стана ясно, че спортният директор Джонатан Уитли напуска в посока Заубер/Ауди. Съвсем наскоро пък беше обявено, че ръководителят на стратегическия отдел Уил Кортни отива в Макларън

Всички тези напускания идват след бурна година за Ред Бул, особено извън пистата. Напрежението зад кулисите на управленско ниво се появи за първи път по време на предсезонните тестове в Бахрейн. Тогава имаше разследването срещу предполагаеми нарушения от страна на  Кристиан Хорнер. В крайна сметка британският мениджър беше оправдан и остана начело на тима.

Напускането на Нюи, Уитли и Кортни беше предшествано от това на главния инженер Роб Маршал. Британецът премина в Макларън и има сериозна заслуга за успеха на тима през последните месеци. Има и още специалисти, които са отишли в отбори като Ферари, Астън Мартин и др.

В началото на годината Верстапен предупреди за перспективата Ред Бул да загуби ключови специалисти заради вътрешните сътресения, особено когато позицията на Хелмут Марко беше поставена под въпрос.

„Аз също съм част от тази траектория. Подписах до 2028 г., така че е много важно определени стълбове да останат на мястото си“, обясни той по време на уикенда в Джеда.

Сега обаче Верстапен призна, че Ред Бул  винаги е щял да се бори да запази ключовия си персонал, тъй като съперниците агресивно се опитват да привлекат някои специалисти. „Е, не успяхме да се справим с това твърде добре!“, каза Верстапен в интервю за Моторспорт.

„Както винаги съм казвал, бих предпочел всички да бяха останали. В крайна сметка обаче не можеш да ги спреш. Не можеш да задържиш хората насила в даден отбор. Ако ги принуждаваш да останат, когато всъщност вече не искат да са тук, или ако са разочаровани или не получават това, което искат, тогава може би ще бъде по-добре за тях да поемат ново предизвикателство. Разбира се, за целия екип щеше да е по-добре, ако всичко си беше останало по старому.“

„Винаги се случва такова нещо при успешните отбори- другите започват да крадат кадри от тях. Можете да видите това във всеки спорт. Някои хора получават толкова сериозни предложения от други отбори, така че това също играе важна роля“, добави пилотът на Ред Бул.

Ред Бул все пак успя да задържи други ключови фигури. По-рано тази година тимът удължи договорите на Пиер Ваше, Енрико Балбо, Пол Монахан и Бен Уотърхаус. Сериозен интерес към първите двамата проявяваше Ферари

Верстапен е уверен, че Ред Бул продължава да разполага с подходящото техническо ръководство, за да движи отбора напред дори след напускането на Нюи. Нидерландецът има отлично отношения с Ваше.

„Връзката ни е много добра, аз Пиер си говорим доста“, обясни Верстапен. „Винаги се срещам с него, когато съм във фабриката. Той е много мотивиран и ми е приятно да работя с него. Нещата работят доста добре, но резултатите не са това, което искаме в момента. Изцяло от нас зависи да променим това като отбор.

„Вярвам, че хората знаят какво правят. Те вече го показаха толкова пъти. Другите отбори също имат много добри кадри, но не мисля, че това е проблемът в момента. Просто направихме грешен завой и беше време да натиснем бутона за рестартиране и да тръгнем в друга посока.“

„В края на краищата не само двама или трима души правят разликата. Става въпрос за колектива. Всеки трябва да се включи и да работи добре в рамките на своята роля. Това е най-важното в един отбор“, заключи Макс Верстапен.