Начало Автомобилни новини BMW Group България с преглед на търговските резултати към края на септември...

BMW Group България с преглед на търговските резултати към края на септември 2024 г.

23
0
BMW Серия 1 вече е в дилърската мрежа

В периода януари септември 2024 г BMW Груп България е доставила на крайни клиенти рекорден общ брой автомобили с марките BMW и MINI и мотоциклети BMW Motorrad. Ръстът при марката BMW e 18% спрямо съшия период на 2023 г. или 1201 продажби. При MINI, което  преминава през цялостно обновление на моделното си портфолио, нивото се запазва почти до нивото на предходната година – 77 автомобила (-3%). Очаква се до края на годината да започнат доставките за всички модели и варианти от новото моделно семейство. Мотоциклетното подразделение BMW Motorrad продължава силното си представяне на българския пазар с общо 253 доставки +14% в сравнение с предх. год.

Анализът на продажбите затвърждава високата популярност за Sports Activity автомобилите сред българските клиенти на BMW. Концепцията на X моделите съчетаваща висока ежедневна пригодност,  интелигентно задвижване на четирите колела и спортна динамика им отрежда четири места от първите пет в класацията по модели. Най-предпочитан модел е BMW X7 със 190 продажби, следван от BMW X5 – 189, BMW X3 – 102. Челната петица се допълва от BMW X1 със 100 доставки и BMW Серия 7 от която на клиенти са предадени 92 автомобила.

Като цяло моделите от луксозния клас BMW Серия 7, BMW X7, BMW Серия 8 и BMW XM продължават да се радват на силно търсене, като делът им в общите продажби на марката за първите девет месеца на годината достига до 26%.

Александър Миланов, BMW Group България
Александър Миланов, BMW Group България

BMW непрекъснато разширява гамата си от електрически превозни средства във всички пазарни сегменти, като предоставя възможност за избор на електрически модел във всеки сегмент и за всеки начин на живот. Делът на изцяло електрическите автомобили в България от началото на годината достига 10% от общите продажби на марката. Ако към тях се добавят plug-in хибридните автомобили (17%) то почти всеки трети BMW автомобил е електрифициран.

Електрифициран е и най-популярният сред особено емоционалните високопроизводителни автомобили от М GmbH BMW XM. Ексклузивният М автомобил е с 22 доставки, включително 6 от серията Label. След него се нареждат BMW М3 с 19 доставки, BMW X6 M с 13, BMW X5 M с 11 и BMW M3 Touring с 9.

M Performance автомобилите бележат ръст от 45% спрямо първите девет месеца на предходната година.

По отношение на вариантите на задвижването при марката BMW – делът на дизеловите двигатели се запазва на 37%,  бензиновите са 34%, нараства търсенето на Plug-in хибриди до 17% от общата реализация.

При избора на компановка, шестцилиндрови бензинови или дизелови двигатели запазват лидерската си позиция с 53%, следвани от четирицилндровите агрегати с 19% и осемцилиндровите с 8% и трицилиндровите с 6%.

BMW Group България с преглед на търговските резултати към края на септември 2024 г.

При марката MINI лидер в продажбите е MINI Countryman с общо 42 продажби, като 37 са въведеното на пазара през месец февруари ново поколение. Следва новото изцяло електрическо MINI Cooper (13) и новото MINI с три врати (9). Електрификацията на моделите на марката се оценява особено високо от нейните почитатели и общо 36% от продажбите са електрифицирани превозни средства.

За първите три тримесечия 253 клиенти са избрали мотоциклети или скутери на BMW, което означава увеличение от 14% спрямо същия период на предходната година. Челно място в класацията по модели запазва универсалното BMW R 1250 GS Adventure с 60 доставки, следвано от пистовия S 1000 RR (28) и скутера C 400 GT (19).

По време на пресконференцията за представяне на търговските резултати дебют за българския пазар направи новото BMW Серия 1.

С дизайн подчертаващ динамичното присъствие на модела, напълно обновено портфолио от задвижвания и всеобхватно модернизираната технология на окачването новото BMW Серия 1 затвърждава профила си на най-спортния автомобил в сегмента. Високоефективните двигатели, 48-волтовата технология Mild Hybrid и ориентираното към спестяване на ресурси и кръговата икономика производство оптимизират устойчивостта през целия жизнен цикъл на продукта. Неговият прогресивен характер се отразява и в обновения интериор, разширената гама от системи за автоматизирано шофиране и паркиране, както и новото BMW iDrive с QuickSelect и иновативни дигитални услуги, базирани на BMW Operating System 9.

BMW Серия 1

Премиерата на новото BMW Серия 1 бележи началото на още една глава от 20-годишната история на успеха на марката в компактния сегмент. Новото поколение на модела се произвежда в завода на BMW Group в Лайпциг и вече може да бъде видянo и тестванo при дилърите на BMW  в цялата страна.

 

BMW Серия 1 цени за България:

BMW 116 – 59 300 BGN с вкл. ДДС

BMW 120 – 69 600 с вкл. ДДС

BMW 123 xDrive – 80 450 с вкл. ДДС

BMW M135 xDrive – 103 950 с вкл. ДДС

BMW 118d – 68 600 с вкл. ДДС

BMW 120d – 72 550 с вкл. ДДС