Начало Любопитно Олио вместо дизел: Възможно ли е това?

Олио вместо дизел: Възможно ли е това?

33
0
автосалон Женева

За много хора – мечта, за някои хора – реалност: да не се налага да се отбиваш постоянно до бензиностанцията за гориво. Как е възможно това? Чрез замяна на нафтата с растително масло.

Защо е много изгодно?

Интересен факт е, че създателят на дизеловия двигател – Рудолф Дизел – първоначално го проектира именно с цел да работи с растително масло.

Вероятно ще се запитате кое му е изгодното да наливате скъпо рафинирано олио в двигателя? Разбира се, това не е изгоден вариант. Нещо повече, ако налеете директно от бутилката неизползвано олио за готвене, високият му вискозитет може да причини сериозни проблеми на двигателя.

Изгодният и безопасен вариант е използването на отработено и пречистено чрез прецеждане олио от фритюрници, което така или иначе ще бъде изхвърлено. Дизеловият автомобил може да върви идеално на отработено олио, което е в пъти по-евтино.

Въпреки че всички растителни масла стават за гориво, палмовото и кокосовото не са за предпочитане, тъй като се втвърдяват под 25 градуса, което ги прави подходящи само през лятото.

Какви са впечатленията на хора, каращи автомобила си на отработено олио?

Според хора, изпробвали този метод, ускорението и динамиката леко намаляват от употребяваното олио, което означава, че двигателят губи от мощността си, но той като цяло започва да работи по-плавно и меко.

Специалистите твърдят, че животът на двигателя няма да намалее при използване на растително място, дори напротив – разходът на гориво намалява.

Пример за българин, който шофира на олио

Според варненец, който кара колата си на олио от 10 години насам, разходите му за гориво са намалели 6 пъти, като колата върви по същия начин, както на дизел. Този находчив шофьор се сдобива с отработено растително масло от местен ресторант, което закупува само за 30 стотинки на литър и след лесен процес на пречистване, зарежда автомобила си с него. Това е дори над 8 пъти по-евтино от литър слънчогледово олио, предлагано на топ цена в най-новата брошура на Лидл.

И той не е единственият случай. Още към 2009 г. в България най-малко 200 души са използвало старо олио за гориво на автомобила си.

Кои автомобили могат да вървят на олио?

За съжаление не всички коли са пригодени да вървят на олио. Това са само по-старите модели автомобили с дизелови двигатели. По-новите дизели не могат да се движат с олио, тъй като имат изцяло електронна инжекция. Затова преди да изсипете преработено олио в дизеловия си двигател, проверете какъв е типът горивна помпа на автомобила ви.

Използването на олио за гориво по света

Идеята за използване на олио за гориво не е нова. В Бразилия маслото от рапица отдавна се използва масово за гориво.

През 2022 г Сенатът на Франция разреши използването на растително масло в дизеловите двигатели на служебните автомобили, както и за гориво на селскостопанските машини и камиони. Основната причина за това решение е намаляването на емисиите с въглероден диоксид в атмосферата и подобряване на екологичната обстановка. Според еколозите олиото за пържене е биогориво и при изгарянето в двигателите на автомобилите количеството вредни газове намаляват с над 90% в сравнение с дизеловото гориво.

В Англия използването на биогоривото на основата на олио също е разрешено при условие, че собственикът на автомобила ще пусне декларация в данъчната служба, ако използва над 2500 литра на година.

Следователно пред експертите, еколозите и учените предстои задачата за създаване на специални биорафинерии, които да използват милиардите литри отработено олио за готвене, което понастоящем ресторантите, хранителните предприятия и заведенията за хранене изхвърлят, и да го превърнат в годно за ползване гориво за автомобили.