Начало Избрани Норис: Ще има по-сериозни въпроси ако се случи повторение на ситуацията с...

Норис: Ще има по-сериозни въпроси ако се случи повторение на ситуацията с най-бързата обиколка от Сингапур

1430
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Майкъл Потс

Макларън ще има по-сериозни въпроси ако се случи повторение на ситуацията с най-бързата обиколка от Гран при на Сингапур, заяви Ландо Норис. Британският пилот на Макларън е на 52 точки зад Макс Верстапен в генералното класиране при пилотите 6 кръга преди края на шампионата за сезон 2024. Битката е за всеки пункт, а този за най-добър тур в надпреварата в Сингапур не бе присъден. Причината бе, че в края на състезанието Даниел Рикиардо сложи софт и направи най-бързата обиколка. Тъй като бе извън топ 10 обаче, точката не се присъжда. Въпросът дали това бе отборна игра на Ред Бул и Виза РБ бе обсъден след състезанието в Сингапур. Световният моторспорт съвет на ФИА пък взе решение от догодина правилото за присъждане на точка за най-бърз тур в състезание изобщо да отпадне.

„Всичко може да опре точно дотам в края на годината. Това се върши от години, но в конкретния случай обстоятелствата бяха уникални. Даниел знаеше, че това е последното му състезание. Ако не беше и просто така бе излязъл за най-бързата обиколка, то тогава щеше да има повече въпросителни. При подобна ситуация и ние като отбор вероятно щяхме да се отнесем с повече подозрение“, коментира Норис.

„Знам, че правилата за догодина ще се променят в това отношение. Но ако пак стане нещо подобно този или следващия уикенд, то тогава може би трябва да се зададат по-сериозни въпроси“, продължи Норис

„Не искам да кажа, че приемам положението, защото беше последното състезание на Даниел, тъй като ситуацията нямаше нищо общо с неговата или позицията на тима му в шампионата. Въпросът беше да се отнеме нещо от мен. Но никога не бих укорил Даниел. Никога не бих хвърлил вината върху тях. Ако обаче цялото нещо е умишлено, то тогава ние не бихме се примирили. Смятам, че Формула 1 също не би приела подобно нещо. И независимо дали става дума за случай като този в Сингапур или за повтаряща се ситуация, то смятам за правилно премахването на тази точка (за най-бързата обиколка). Не мисля, че промяната трябва да е продиктувана само заради съмненията след Сингапур. И няма нищо общо с мен. Това е работа на тийм мениджърите и няма нищо общо с нас“, каза още Норис.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)