Начало Дакар Сайнц спечели предпоследния етап на рали Мароко

Сайнц спечели предпоследния етап на рали Мароко

10
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI

Карлос Сайнц спечели предпоследния етап на рали Мароко. Пилотът на Форд записа време за 3 часа, 4 мин. и 5 сек. Втори и трети в етап №4 от надпреварата завършиха Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота) и Герлен Шишери с Мини.

Рали Мароко е финалния пети от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на кралството и минава през пустинята Сахара. Рали Мароко служи и като подготовка за пилотите и екипажите преди рали Дакар, което ще се проведе в началото на 2025 г.

Днес се проведе предпоследния четвърти етап на рали Марокo. Той беше с дължина 325 км около град Менкуп, разположен в пустинята Сахара

Днешният ден определено принадлежеше на Сайнц. Испанският ветеран се представяше много добре в пясъците и дюните на Мароко. Това е първи старт за Сайнц с Форд. В началото на годината испанецът спечели рали Дакар с Ауди. След това той записа едно участие с Мини в Португалия, тъй като Ауди се изтегли от шампионата.

Сайнц контролираше събитията и записа първи етапен успех с Форд. Втори остана Ал-Раджи. Саудитецът се надяваше да спечели повече точки в опит да стопи пасива спрямо Ал-Атия. Третото място остана за Шишери, който беше най-бърз в пролога.

Четвърти финишира Насер Ал-Атия с Дачия, следван от Лукаш Мораеш (Тойота), Себастиен Льоб също с Дачия и Жоао Ферейра с Мини. Топ 10 в предпоследния етап на рали Мароко допълниха Гийом де Мевиус (Мини), Сет Кинтеро (Тойота) и Мартин Прокоп (Форд). Ал-Атия остава начело във временното класиране и е на крачка от трети пореден триумф в световния рали рейд шампионат. Зад него са Де Мевиус и Шишери.

При моторите най-бърз отново беше Даниел Сандърс с КТМ. Зад него се наредиха Хосе Игнасио Корнехо (Hero), Лусиано Бенавидес (КТМ), Харит Ноа (Шерко) и Тоша Шарейн с Хонда. В общото подреждане води Шарейна пред Ван Беверен и Бранч. Пабло Кентания (Хонда) приключи участието си в надпреварата заради инцидент в днешния етап на рали Мароко.