Начало Избрани ФИА: Направихме всичко, за да няма каквито и да било обвинения. Ситуацията...

ФИА: Направихме всичко, за да няма каквито и да било обвинения. Ситуацията е под контрол

166
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

Поредната драма с технически привкус накара директора на ФИА, отговарящ за едноместни състезателни болиди Николас Томбазис да даде допълнителни разяснения по въпроса с устройството на Ред Бул за промяна отстоянието на предната част на RB20 от настилката. Той заяви, че от федерацията са взели всички необходими мерки, за да няма обвинения и че от тяхна гледна точка ситуацията е под контрол.

„През предходния състезателен уикенд беше посочено, че определени дизайни могат да позволят промяна във височината на предната част на колата (отстоянието от настилката – б.р.) в затворен парк. Не е имало никакви индикации или доказателства, че някой е правил подобно нещо. Това би било категорично нелегално в условията на закрит парк“, заяви Томбазис.

„Както споменах, не сме получили ясна индикация, че някой върши такова нещо. Затова казахме, че от този състезателен уикенд нататък не трябва изобщо да има възможност за подобна настройка. Ако отбор има устройство, позволяващо бърза промяна на височината, то трябва да бъде запечатано, за да няма достъп до него в затворения парк. Мисля, че всички отбори са се придържали към това. От наша гледна точка ситуацията е под контрол“, продължи отговарящият за едноместните състезателни автомобили във ФИА директор

„Не мисля, че оттук нататък има някаква история в цялото нещо. Направихме всичко, за да няма каквито и да било обвинения. Битката в шампионата е напрегната и хората се вълнуват доста от болидите на съперниците. Ние не можем да спрем приказките по отношение на предходни състезания или инсинуациите между екипи в конкурентна среда, но в настоящата ситуация вярваме, че няма какво повече да се коментира по въпроса, да“, каза още той.

Често при подобни случаи се задава въпросът дали федерацията няма да предприеме нещо по отношение на предходни състезания.

„Честно казано, не“, отговори Томбазис.

„Става дума за потенциално няколко милиметра или нещо подобно. Говорим за наистина ниски, ниски стойности. Не мисля, че сме в състояние да проверим подобно нещо. Но вече казах, че нямаше индикация или доказателство за нещо нелегално“, допълни един от основните директори за автомобилен спорт във ФИА.