Начало Автомобилни новини Премиера за ID. Buzz с удължено междуосие на Автосалон София 2024

Премиера за ID. Buzz с удължено междуосие на Автосалон София 2024

18
0
ID. Buzz
снимка: Тони Тончев

Дългоочакваният ID. Buzz Pro2 с удължено междуосие пристигна в България и вече може да се види на Автомобилен салон София 2024.

Благодарение на включената в стандартното оборудване акумулаторна батерия с капацитет от 86 кВтч, максималният пробег (WLTP) с едно зареждане на новия ID. Buzz Pro с дълго междуосие вече достига между 453 до 487 километра в зависимост от нивото на оборудване

За сравнение, при версията ID. Buzz Pro с нормално междуосие и акумулаторна батерия с капацитет 79 кВтч3, автономният пробег се движи между 423 и 461 километра. Всички версии на ID. Buzz с капацитет на акумулаторната батерия 79 кВтч могат да използват правотокови (DC) станции за бързо зареждане с максимална зарядна мощност до 185 кВт4 (170 кВт досега). При версиите с капацитет 86 кВт максималната мощност може да достигне дори 200 кВт5.

При използване на максималната зарядна мощност, акумулаторната батерия с капацитет 79 кВт може да се зареди от 10 до 80% в рамките на по-малко от 30 минути. При батерията с капацитет 86 кВт това време също е под 30 минути благодарение на възможността за използване на по-висока зарядна мощност.

Новите версии на ID. Buzz с дълго междуосие (Long Wheel Base или накратко LWB) в размер на 3 239 мм достигат обща дължина на каросерията от 4 962 милиметра. В сравнение с междуосието в размер на 2 989 мм при версиите с нормално междуосие (Normal Wheel Base или NWB), увеличението е 250 милиметра. Тази допълнителна дължина разширява спектъра на възможните приложения на универсалния бус. Дава и възможност за трети ред седалки. При това с достатъчно вътрешен простор за до седем места по схемата 2/3/2. Има възможност и за още по-голямо багажно отделение с до 2 469 литра вместимост. Версията на ID. Buzz с нормално междуосие досега се предлагаше само в 5-местен (2/3) вариант. Тя вече може да се конфигурира и в 6-местен със схема на местата 2/2/2.

Всички нови варианти в моделната гама на ID. Buzz са преминали през процес на основно обновление и актуализация на хардуера и софтуера

Новост при всички варианти е включеното в стандартното оборудване напълно ново поколение инфотейнмънт системи с интуитивно управление и бързина на реакциите на системата. Сензорният екран вече е с размер 12,9 вместо 12,0 инча (33 вместо 30 сантиметра диагонал). Новост е и вече осветената сензорна лента с плъзгачи за по-удобно регулиране на температурата и силата на звука. Новият гласов асистент IDA5 дава възможност за лесно управление на многобройни функции на автомобила и търсене на разнообразна информация. Може да се задават въпроси и да се получават нови знания по време на път благодарение на онлайн връзката с бази данни като Wikipedia например. Изключителна новост при гласовия асистент IDA е и интеграцията на функцията „ChatGPT“ с AI (изкуствен интелект).

Стандартното оборудване на ID. Buzz Pro включва две странични плъзгащи се врати, предни и задни светлини с LED технология, мултифункционална камера. Има още мултифункционален волан, система за предупреждение при неволно напускане на лентата Lane Assist, система за аварийно спиране Front Assist. Включени са система Car2X, система за контрол на скоростта на движение, функция за разпознаване на пътни знаци, асистент при паркиране. Разполага с инфотейнмънт система Discover Pro с 10“ цветен дисплей, функция за смартфон интеграция App-Connect (вкл. безжична App-Connect Wireless) за Apple CarPlay и Android Auto. Има и интерфейс за свързване на мобилен телефон, автоматична климатична инсталация и система за достъп и стартиране без ключ Keyless Start.

Новоразработеното високотехнологично панорамно стъкло5 („Smart Glas“) прави препратка към легендарния „Самба Бус“ от 50-те години на XX век

С площ от 1,5 квадратни метри това е най-големият стъклен покрив правен някога от Volkswagen. Чрез сензорен плъзгач или посредством гласов асистент „интелигентното стъкло“ предлага електронни настройки на тонирането – от прозрачно до затъмнено и обратното.

Поръчките на новия ID. Buzz Pro вече стартираха. Експонатният ID. Buzz Pro с удължено междуосие очаква своите посетители на щанда на Volkswagen по време на изложението от 18 до 27 октомври 2024 г. в Интер Експо Център и се предлага на специална цена от 124 800 лв. с ДДС с възможност за ползване на данъчен кредит.