Начало Top Moto News Мартин спечели спринта на Филип Айлънд, Баная четвърти

Мартин спечели спринта на Филип Айлънд, Баная четвърти

76
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели спринта на Филип Айлънд. Пилотът на Прамак Дукати записа шести такъв успех от началото на кампанията. Втори и трети финишираха Марк Маркес и Енеа Бастианини също с мотори на Дукати, докато Франческо Баная остана четвърти.

Филип Айлънд приема кръг №17 за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.448 км и разположена остров, който е 125 км южно от Мелбърн.

В малките часове на днешния ден се проведе квалификацията. Най-бърз в нея беше Мартин. Испанецът даде сериозна заявка за спринта, който щеше да бъде няколко часа по-късно. Втори и трети бяха Марк Маркес и Винялес, докато Баная остана пети

Времето преди началото на спринта на Филип Айлънд беше хладно, облачно и ветровито. Температурата на въздуха беше 14 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 26. Стойностите бяха едни от най-ниските от началото на сезона и коренно различни спрямо тези в Индонезия и дори Япония.

Мартин имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари във Филип Айлънд. Зад него се движеха Безеки, Баная, Байндър, Бастианини, Винялес, Морбидели, братята Маркес и Милър. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти в първите няколко завоя.

Мартин водеше колоната след първите няколко тура от спринта на Филип Айлънд. Пилотът на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка и започна да отваря сериозна преднина спрямо Безеки. Италианецът на свой ред загуби позиция от Баная в края на дългата старт-финална права. Действащият световен шампион се опитваше да навакса възможно повече позиции и да не позволи на Мартин да увеличи преднината си в шампионата. Същевременно Йохан Зарко (LCR Хонда) и Алекс Маркес (Грезини Дукати) отпаднаха от надпреварата.

Във втората половина от спринта Баная започна да изостава от Мартин. Състезателят на Дукати беше изпреварен от бъдещия си съотборник Марк Маркес и беше застигнат от Бастианини. Същевременно местният любимец Джак Милър (КТМ) отпадна от спринта на Филип Айлънд след инцидент. Няколко обиколки след това Педро Акоста (Tech3 GasGas) също отпадна след ужасен хайсайд.

Мартин спечели спринта на Филип Айлънд и записа още едно много силно представяне от началото на сезона. Състезателят на Прамак Дукати записа шести спринтов успех от началото на сезона и отново увеличи преднината във временното класиране. Втори и трети останаха Марк Маркес и Бастианини.

Следващите три места бяха заети от Франческо Баная (Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия). Място в топ 10 намериха още Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия), Аугусто Фернаднес (Tech3 GasGas) и Лука Марини с Хонда. В заключителната фаза от борбата отпаднаха Брад Байндър с КТМ и Маверик Винялес с Априлия.