Начало Избрани Лоусън ядоса Алонсо. „Неговата кариера е заложена, не моята“, подразни се Фернандо

Лоусън ядоса Алонсо. „Неговата кариера е заложена, не моята“, подразни се Фернандо

3021
0
Лиам Лоусън, Фернандо Алонсо
Лиам Лоусън и Фернандо Алонсо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Лиам Лоусън успя да ядоса сериозно Фернандо Алонсо по време на спринта през уикенда за Гран при на САЩ и неочакваната разправия продължи чак до квалификацията. Новозеландецът изпревари именития си съперник, избутвайки го настрани и след това се защитаваше агресивно.

„Човек, това Алфа Таури е идиот“, беше реакцията на Алонсо по време на самия спринт.

След финала на късата състезателна дистанция двукратният световен шампион бе забелязан да разговаря разгорещено с Лоусън. Алонсо отказа да каже какво са обсъждали.

„На правата почти се ударихме, както стана с Ланс [Строл] преди две години – при 300 км/ч или нещо подобно. Начинът, по който той ме притискаше в завоите, до самите ограничения на пистата“, отговори Алонсо на въпрос какво го е подразнило в карането на Лоусън.

„Не искам да раздухвам излишно въпроса. Изненадан съм, че води подобна битка за 16-то място, за което точки не се дават. Малко повече, но абсолютно ненужен екшън. Това обаче може би не е най-добрият подход. Неговата кариера е заложена, не моята“, допълни Алонсо

Лоусън бе категоричен, че не е направил нищо непозволено по време на спринта. Карането му не бе разглеждано изобщо от рейс контрола.

„Той имаше доста ужасно състезание и разбирам защо беше раздразнен. Но аз нищо лошо не направих. Ако бях, щяха да ме накажат. Не мисля, че това е някакво съперничество. Според мен просто имахме инцидент по време на състезанието. Надявам се да го преодолеем и да продължим напред“, коментира Лоусън.

В квалификацията Алонсо изпревари Лоусън при приближаването на първи завой след излизането им от питовете, което е необичайно. Испанецът каза, че не искал да губи време, както и че според него това не променило нищо за пилота на Виза РБ.

„Той каза, че ще ме прецака и предполагам, че така си спази обещанието. Не знам. Наистина беше разстроен. Не съм сигурен защо – състезавахме се за 16-та позиция“, каза Лоусън.

В квалификацията новозеландецът стигна до Q2. Остана без време, но пък изтегли съотборника си Юки Цунода

„Направихме някои положителни промени по болида в сравнение с петък и е страхотно, че постигнахме подобрение. Целта бе да преодолеем Q1 и след това да помогнем на Юки да се класира в Q3 като го изтеглям на правите. При втората обиколка се получи доста добре, но не бе достатъчно. Жалко, защото беше толкова близо“, сподели Лоусън.

Алонсо пък се класира осми в квалификацията, а съотборникът му Ланс Строл бе 14-ти.

„Осми е добър резултат. Не се чувствам добре в автомобила след направените промени по настройките. Мисля, че измененията след спринта малко помогнаха, което е окуражаващо. Управлението все още е предизвикателство“, каза Алонсо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)