Начало Избрани Лоусън очаквал по-сериозна битка с Алонсо в Остин

Лоусън очаквал по-сериозна битка с Алонсо в Остин

175
0
Лиам Лоусън
Лиам Лоусън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Лиам Лоусън завърши първия си старт за сезон 2024 в F1. Пилотът на Виза РБ е очаквал по-сериозна битка с Фернандо Алонсо, особено след коментарите на испанеца по време на уикенда в Остин. Лоусън също така бе много щастлив да запише точки и да финишира пред Юки Цунода.

Лоусън се завърна в F1 миналия уикенд. Младият новозеландец замени Даниел Рикиардо във Виза РБ. Така той започна втория си престой в отбора, след като записа пет участия миналата година.

Уикендът за Лоусън в Остин не започна по най-добрия начин. 22-годишният пилот получи наказание заради смяна на голям брой компоненти в задвижващата система. Следователно той беше принуден да потегли от дъното на колоната и да си проправя път по време на състезанието

Пилотът на Виза РБ реши да потегли с хард и заложи на алтернативна стратегия. Това му помогна да спечели много позиции и да стигне до челната десетка. Във втората половина на надпреварата Лоусън направи единствения си питстоп и се върна на трасето близо до топ 10. До финала той успя да навакса загубеното и да стигне до деветото място.

По време на състезанието Лоусън водеше битка с Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион отправи критики към новозеландеца заради карането му в спринта. Лоусън обаче имаше по-добро темпо от своя съперник и го изпревари без особени затруднения.

„Той всъщност беше мил“, каза Лоусън по адрес на Алонсо. „Очаквах да се бори с мен малко повече, но беше добре. Мисля, и двамата постъпихме доста разумно тази част от състезанието. Също така смятам, че твърдите гуми работеха доста добре за нас в този момент. Очевидно Алонсо е много по-опитен от мен. Има неща, които мога да науча от него, но в крайна сметка съм доволен от състезанието.“

„Спомням си, че като дете го гледах по телевизията, както и когато се състезавах с картинг. Той е човек, когото много уважавам и който е направил много за F1. Затова има много неща, от които мога да науча от него“, добави пилотът на Виза РБ.

Лоусън спечели точки още в първото си участие за тази година. Новозеландецът беше щастлив от факта, че финишира пред съотборника си Юки Цунода и то на писта, която не познава толкова добре 

„Това определено е важно. Именно затова съм тук – имам цел във Формула 1 и знам, че това състезание бе много важно. Сега има още пет много важни състезания, върху които също трябва да се съсредоточа“, каза Лоусън.

„Успокоих се след старта, тъй като твърдите гуми работиха много, много добре. Направихме голяма стъпка, което е наистина положително. Трудно е да направиш такова нещо в рамките на един уикенд. Мястото, от което стартираш, също не ти помага да направиш наистина голяма стъпка като тази. Ние обаче го направихме благодарение на това колко усилено работиха момчетата по автомобила. Наистина съм щастлив.“

„Определено беше сложно, но колата работеше добре. Когато имаш автомобил, който прави точно това, което искаш, се поставяш в добър прозорец. Освен това се подготвях доста усилено за това през последните 12 месеца. Знаех, че в някакъв момент трябва да дойде тази възможност, така че в тренировъчно отношение работихме много усилено и бяхме готови“, завърши Лиам Лоусън.

Другият пилот на Виза РБ Юки Цунода финишира 14-ти. Японецът изживя една трудна надпревара на пистата в Остин. Първо Цунода получи 5-секундно наказание заради това, че избута Александър Албон извън пистата. После той се завъртя и загуби още една позиция.

„Беше трудно и разочароващо състезание. Стартирах с медиум гуми при състезание с едно спиране. Другите пилоти около мен имаха различни стратегии. Те стартираха с твърди гуми, за да удължат първия стинт, преди да минат през бокса за нови медиум гуми“, каза Цунода.

„Ще разгледаме всичко, за да разберем дали нещо е можело да бъде направено по-добре, както и да извлечем някои поуки за в бъдеще. За съжаление допуснах грешка във втората част на състезанието, тъй като загубих контрол и се завъртях в завой №1. Това със сигурност не помогна на състезанието ни. Беше много странен момент. Не съм сигурен какво се случи там, така че това е нещо, което със сигурност ще трябва да преразгледаме. Очаквам да се върна по-силен в Мексико“, добави пилотът на Виза РБ.