Начало Избрани В края на сезона в Ред Бул пак ще решават дали да...

В края на сезона в Ред Бул пак ще решават дали да задържат Перес. Марко: F1 е меритокрация, въпреки че има договори

923
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

В Ред Бул ще решават дали ще задържат Серхио Перес отново в края на сезон 2024, заяви Хелмут Марко. Съветникът на отбора от Милтън Кийнс допълни, че наличието на договор в случая няма значение ако резултатите на мексиканския пилот не са достатъчно добри.

„Перес може да има договор, но Формула 1 е меритокрация. Ако представянето не е на ниво, дори контрактите са безполезни. В края на сезона ще седнем заедно и ще решим кой ще е най-добрият съотборник на [Макс] Верстапен в Ред Бул“, заяви Марко

И 81-годишният австриец обаче отрече приказките, които витаят от няколко седмици, че Перес ще обяви края на кариерата си по време на уикенда за домашната си Гран при на Мексико.

„Това е слух. Той самият каза, че не е истина. Но трябва да подобри представянето си“, допълни Марко.

Съветникът на Ред Бул в Гран при определи след Гран при на САЩ Лиам Лоусън като „определено пилот на бъдещето“. 22-годишният новозеландец бе промотиран на мястото на Даниел Рикиардо до края на сезона. Неговият договор е само за оставащите от 2024 г. състезания. От Хонда пък искат Ред Бул да даде шанс на Юки Цунода, така че кандидати за мястото на Перес не липсват. Междувременно и Кристиан Хорнер нагнети напрежението с коментара си, че ръководеният от него отбор не може да си позволи толкова голяма разлика в представянето на двамата си пилоти като се има предвид колко силно се представят състезателите на противниците.

Перес вече преживя един период на огромна несигурност относно мястото си в Ред Бул

Той подписа новия си договор в началото на юни тази година. Следващите два месеца бяха изпълнени със слухове дали ще остане дори след лятната пауза на тазгодишния сезон. Мартин Брандъл отбеляза, че Ред Бул изхвърли пилоти при далеч по-добри резултати от тези на Перес. В края на юли Марко каза, че „Перес напълно се срина“ в Гран при на Белгия. Буквално на другия ден се разбра, че в Милтън Кийнс са решили да задържат мексиканския пилот. Появи се слух, че това се случва заради намеса на Либърти Медия и притеснения на притежателя на търговските права на Формула 1 от загуба на приходи. Марко отрече подобно нещо.

Решението обаче така и не бе прието еднозначно. Продължаваха коментарите, че задържането на Перес е странно, защото в Ред Бул никога не са оставяли пилот с толкова лошо представяне. След това се заговори, че проблемите с RB20 са имали отражение върху случващото се на пистата. Самият Перес заяви, че тормозещите го от месеци проблеми най-накрая са застигнали и Верстапен. В последните надпревари обаче разликата помежду им пак е сериозна. В Нидерландия дори вече има хора, които са убедени, че Лоусън трябва да е съотборник на Верстапен догодина.

„Перес със сигурност има достатъчно опит, за да знае как да изгради един състезателен уикенд, нали? А на практика това продължава да не се получава. Той постоянно е фокусиран върху Макс, което го побърква. После поглеждам към Лоусън, който иска да се докаже и просто знам със сигурност, че догодина ще кара до Макс. Ако това не стане, ще обявя всички в Ред Бул за луди“, заяви бившият F1 пилот Кристиян Алберс

„Има още пет кръга и кой знае, понякога един пилот може да се събуди. Ако обаче зависеше от мен, това щеше със сигурност да се случи. Ако Лоусън катастрофира и прави идиотски неща в оставащите надпревари, бих изпитал съмнение. Но гледайки го как върви като новак, то мисля, че е много добър“, допълни Алберс.