Начало Автомобилни новини Aston Martin DB12 Goldfinger Edition – 60 години служебна кола на Джеймс...

Aston Martin DB12 Goldfinger Edition – 60 години служебна кола на Джеймс Бонд

22
0
Aston Martin DB12 Goldfinger Edition

В продължение на шест десетилетия – с прекъсвания – Aston Martin доставя служебния автомобил на Джеймс Бонд 007. Луксозният производител отбелязва тази годишнина със специален модел, базиран на DB12.

През 1964 г. светът вижда за първи път една кинолегенда. Не, не става дума за Джеймс Бонд. Тайният агент 007, изигран от Шон Конъри, вече е преследвал д-р Но по екрана две години по-рано. През 1964 г. обаче за първи път се появява Aston Martin DB5 като официален автомобил на Бонд. В третото филмирано приключение на 007 – „Голдфингър“, елегантният спортен автомобил служи на Бонд като идеално средство за бягство и преследване. А благодарение на многото си приспособления – и като оръжеен арсенал.

Първата поява на Aston Martin с Джеймс Бонд е точно преди 60 години. Британската компания използва годишнината като възможност да пусне ексклузивно специално издание на модела DB12. Той е мощно гран туризмо купе в пряка родствена линия с DB5. Изпълнението носи очевидното презиме Goldfinger Edition и е персонализирано от отдела за индивидуализация на производителя – „Q by Aston Martin“.

Изглед отвън

Противно на това, което подсказва името, Aston Martin DB12 във версия Goldfinger Edition не е боядисан в златисто. Вместо това цветът Silver Birch загатва за сребристото, в което през 1964 г. филмовият DB5 буди копнежите на автомобилните фенове. Сребристите 21-инчови многоспицови джанти с диамантена обработка се допълват от черни спирачни апарати и златисти странични лайстни. Сребърно лого на Aston Martin е с черен емайл; върху калниците има и хромирана емблема Q.

Вътрешен дизайн

Интериорът на Aston Martin DB12 Goldfinger Edition продължава алюзиите с Джеймс Бонд. Класическите кожени седалки Sport Plus в стил DB5 имат сложна перфорация на карета в стил Prince of Wales. Точно като класическия костюм на агент 007. Мотивът се повтаря по панелите на вратите и таблото и е гравиран върху праговете на вратите.

Акценти с 18-каратова позлата красят контролните уреди на централната конзола. Формата на селекторния лост е вдъхновена от златното устройство за проследяване, използвано от Джеймс Бонд във филма. В гланцирания карбон на специалния модел DB12 също има златни метални влакна. Полираната пластина на праговете съдържа лого, отбелязващо 60-годишнината на „Голдфингър“. Друг фин намек за ценителите на Бонд са числото 8 и сърцето, бродирани на сенника от страната на водача. Те препращат към осмицата купа, изтеглена най-накрая в известната сцена на басейна в Маями във филма.

Малки подаръци от Aston Martin

Но не само самият автомобил е специален. Всеки, който закупи Aston Martin DB12 в издание Goldfinger, ще получи и няколко ексклузивни подаръка. Те включват плътно прилепващо покривало за автомобила, кутия за ключове с автомобилно моделче на колата в цвета на каросерията и 35-милиметров филм с легендарната сцена отAston Martin DB12 Goldfinger Edition „Голдфингър“ на прохода Фурка. Има и златно издание на списанието Aston Martin. Тези предмети са предоставени в куфарче Globe Trotter, съобразено с цветовото оформление на автомобила. То е боядисано в цвят Silver Birch и е облицовано с плат в каре Prince of Wales. Има и друг куфар за ръчен багаж от Globe Trotter, съдържащ номерирана магнум бутилка Bollinger 2007 и четири чаши за 007.

Aston Martin DB12

Задвижващата система на представения през 2023 г. Aston Martin DB12 остава непроменена. Отпред е добре познатият четирилитров битурбо V8, базиран върху двигател на Mercedes-AMG. Той развива 680 к.с. и максимален въртящ момент от 800 нютонметра. Всички високотехнологични елементи на окачването гарантират, че когато е необходимо, гран туризмото мутира в истински спортен автомобил. DB12 е и първият модел на марката с инфо-развлекателна система, разработена самостоятелно от Aston Martin. Подходящият саундтрак на 007 се осигурява от аудиосистема Bowers & Wilkins Halo, която се предлага серийно в Goldfinger Edition.

Пазарна премиера, цена и лимит на серията

Доставките на Aston Martin DB12 Goldfinger Edition ще започнат през четвъртото тримесечие на 2024 г. Елитната марка ще произведе максимум 60 екземпляра от специалния модел по случай годишнината. Британската компания все още не е разкрила цената. Тя обаче вероятно ще бъде доста над минималната цена от 225 000 евро, която искат за стандартния DB12.