Начало WRC News WRC на път да промени точковата система за 2025 г.

WRC на път да промени точковата система за 2025 г.

27
0
WRC 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC на път да промени точковата система за 2025 г. Очаква се това да бъде решено по време на следващия съвет за автомобилен спорт на ФИА.

WRC е на път отново да промени системата за точкуване. ФИА е убедена, че има вариант, който да представи на Световния съвет за моторни спортове, за да подобри и „опрости“ радикалната точкова система на шампионата

Тази година беше въведена нова точкова система в WRC. Тя се оказа гореща тема сред състезателите и феновете благодарение на сложността и тежестта си. Според мнозина системата обезценява победата във всяко една рали.

Тази година точките във всеки едни кръг са разделени за събота и неделя. Пилотите от WRC могат да получат временни точки за общата си позиция в края на съботния ден. До края на ралито се натрупват още точки, в зависимост от представянето в отделните етапи.

На първите 10 в края на съботния ден се присъжда скала от 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1 точки. Тя е само за екипажите, които достигнат до финала на състезанието.

В допълнение към това в неделя се предлага отделно разпределение на точките [7-6-5-4-3-2-1] за седемте най-бързи екипажа в неделните етапи. Това е в допълнение към системата 5-4-3-2-1 за петте най-добри времена в пауърстейджа на WRC.

Новата система е създадена с цел да подобри екшъна в неделя и е много ефективна за създаване на повече вълнение за зрителите. От друга страна, отборите и пилотите от WRC бяха силно критични към тежестта на новата точкова система.

Гневът за новата система се дължи на факта, че победителят в дадено рали може да напусне уикенда, без да е спечелил най-много точки. Това се случи вече няколко пъти през сезона. Миналата седмица не беше изключение. Тогава Елфин Еванс (Тойота) завърши втори в рали Централна Европа. Британецът обаче си тръгна с две точки повече от победителя в От Танак с Хюндай

По-рано този месец Моторспорт разкри, че ФИА оценява четири нови предложения за подобрения в системата за точкуване за 2025 г.

Миналия уикенд ФИА потвърди, че има предложение, което ще представи на Световния съвет по моторни спортове и което може да бъде въведено през следващата година.

„Имаме различни варианти, говорим за това през целия сезон. На всеки две седмици имаме спортни работни групи. На масата са различни варианти, идващи от представителя на пилотите Скот [Мартин], от производителите и от промоутъра на WRC“, каза Мартина Дюнаш.

„Смятаме, че имаме вариант, който да представим на следващата комисия и с който повече или по-малко всички са съгласни. Той ще отиде на гласуване в Световния съвет за автомобилен спорт и може би ще имаме нова точкова система за следващата година.

„След като разгледахме различните представени варианти, тествахме с файлове на ексел какво ще се случи при използването на различните варианти. Мислим кое е най-доброто за шампионата. Всички малко или много смятаме, че това би било малко по-справедливо“, добави мениджърът на ФИА за WRC.