Начало Избрани Ботас готов да обмисли връщане в Мерцедес като резерва. Перес: В нито...

Ботас готов да обмисли връщане в Мерцедес като резерва. Перес: В нито един момент не съм мислил да се откажа

34
0
Серхио Перес, Валтери Ботас
Серхио Перес и Валтери Ботас; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Валтери Ботас е готов да обмисли варианта да се върне в Мерцедес, но вече като резерва. Пилотът на Заубер отново обсъди ситуацията с бъдещето си – този път на Аутодромо Ерманос Родригес в навечерието на състезателния уикенд за Гран при на Мексико. Той посочи за пореден път, че работи за това да остане в F1 като титуляр, но все още няма споразумение.

„На първо място приоритетът ми е да остана титулярен пилот. Това искам и с тази цел работим заедно с Матия [Биното]. Но вече сме октомври, аз нямам нищо подписано и се оглеждам за алтернативи. Включително за връщане в семейството на Мерцедес. Това със сигурност е опция и ще я обмисля. Има и други варианти, но приоритетът ми е да съм титулярен пилот във Формула 1“, коментира Ботас

„Почти ежедневно контактуваме с Матия. Понякога за технически въпроси, понякога за бъдещето. Горе-долу за всичко сме се разбрали като условия и подобни неща. Сега топката е в техния лагер. Аз ще продължа да чакам и да си върша работата“, допълни Ботас.

Във Формула 1 останаха формално само две свободни места за сезон 2025. Едното е в Заубер/Ауди и за него има доста кандидати. Сред тях са Ботас и настоящият му съотборник Гуаню Жу. Твърди се, че в Хинвил все още не изключват Мик Шумахер като вариант. Доброто представяне на Франко Колапинто доведе до това, че се заговори как и аржентинецът може да бъде привлечен от Ауди. По-рано тази година имаше слух, че там се интересуват и от Габриел Бортолето, който е в младежката програма на Макларън и е протеже на Фернандо Алонсо. В Мерцедес титулярите за догодина са потвърдени и това означава, че Ботас не може да е друго освен резервен пилот.

Другата непотвърдена позиция за 2025 г. е във Виза РБ. В момента отново не е ясно как ще се развият нещата в екипите на Ред Бул, защото изглежда като че ли и мястото на Серхио Перес не е сигурно, въпреки че той има договор

Самият Перес призна пред вестник „Ню Йорк Таймс“, че слуховете относно бъдещето му са му дошли в повече. В нито един момент обаче не мислел да се откаже.

„Спекулациите бяха повече от очакваното. Току-що бях преподписал с отбора и знаех точно на какви условия съм се съгласил. В онзи момент не се тревожех особено. Но в един момент вече беше прекалено много. Стана трудно да се съсредоточа върху работата си заради цялото това осъждане на мен самия, на кариерата ми. Всеки като че ли имаше мнение какво се получаваше и какво не в колата и живота ми. Съответно това се отрази на всичко. Всички се бъркаха в личния ми живот, а аз мислех за семейството и инвестициите си. Дори в отбора имаха различни мнения. Хората си мислеха, че не съм фокусиран“, разказа Перес.

Мексиканският пилот мислел, че вече не може да кара колата си като преди. Затова седнал със съпругата си Карола, за да обсъди ситуацията и какво да прави

„Трудно е да обясниш на хората какво се случва вътре в теб. Имаше състезания като това Силвърстоун на мокрото например, където имах усещането, че ще катастрофирам във всеки завой. Лятото беше супер трудно. Ред Бул е отбор, който привлича огромно внимание от страна на медиите. Всеки уикенд се съмняват в бъдещето. Психологически това е голямо предизвикателство. Не е леко и да си съотборник на Макс [Верстапен]. В нито един момент обаче не помислих да се откажа. Беше много труден период, но не ми е хрумвало да се оттегля. Стилът ми не е такъв. Сигурно щеше да е по-лесно“, но не съм такъв“, допълни Перес.