Начало WRC News Рали Япония остава част от WRC до 2028 г.

Рали Япония остава част от WRC до 2028 г.

18
0
рали Япония
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Рали Япония остава част от WRC до 2028 г. Това стана ясно след като промоутърът на състезанието удължи договора си с шампионата. Това ще запази Япония в календара на WRC за още четири сезона.

Световният рали шампионат на ФИА се завърна Япония през 2022 г. Етапите се провеждат по асфалтовите пътища в префектури Айчи и Гифу, които заобикалят град Тойота. Преди това събитието беше част от графика на WRC в периода 2004-2010 г.

Подхранвани от популярността на пилота на Тойота Такамото Кацута, над 160 000 зрители посетиха събитието и официалните му фен зони през 2023 г. По приблизителни оценки 370 000 фенове се наредиха по пътните отсечки, за да видят пилотите от WRC

Рали Япония придоби по-голям авторитет през предишните си две издания. За това свидетелства и голямото търсене на билети за следващото събитие, което ще се проведе в края на ноември. Рали Япония има голяма световна популярност и е сред най-гледаните ралита в календара. Това на свой ред носи значителна популярност на Тойота Сити.

За пореден път в допълнение към планинските етапи през 2024 г. WRC ще се доближи до феновете с три зрелищни суперспециални етапа, планирани в рамките на стадиона на Тойота Сити. Стадионът отново е в сърцето на сервизния парк/ В същото време зрителите могат да се доближат до действието по време на суперспециалния етап в централния парк Оказаки. Допълнителни етапи се провеждат в съседните градове Ена, Накацугава, Шинширо и Шитара.

„Радвам се, че световният рали шампионат на ФИА (WRC) реши да продължи да провежда кръг в Япония през сезоните 2026-2028 г.“, изрази мнението си Тошихико Ота.

„Рали Япония е високо оценено както в Япония, така и в чужбина заради фона на емблематични японски пейзажи. Те включват красиви планини, езера и порти на шинтоистки светилища.“

„Надяваме се да използваме това признание, за да насърчим силна рали култура и да разширим базата от фенове в страната и чужбина. Очакваме с нетърпение да предоставим на феновете вълнение и тръпка чрез интензивно състезание между най-добрите пилоти в света“, добави кметът на град Тойота.

„Откакто се върнахме в Япония, град Тойота е изключително гостоприемен към WRC. Централизираният сервизен парк води до невероятно изживяване за феновете в сърцето на града“, заяви Йона Зибел.

„Имаме отличен партньор в лицето на Тойота Сити. Той споделя нашите ценности в областта на устойчивото развитие и ясно вижда ползата, която носим на града, като удължаваме споразумението си там“, добави управляващият директор на WRC.

Такамото Кацута също изрази радостта си относно удължаването на договора на рали Япония. Състезателят на Тойота няма търпение отново да кара в домашния си старт през следващия месец

„Със сигурност това е голяма новина за мен, за Япония и за отбора на Тойота“, заяви Кацута. „Много е важно да направя домашно рали за мен, но разбира се и за Тойота и всички японски фенове.“

„Това е нещо много специално. Важното е колко дълго ще продължат тези събития. Ако изведнъж спреш, популярността отново ще спадне. Вярвам, че беше огромна работа от страна на организаторите да направят удължаването, така че огромно уважение и големи благодарности към тях, че го направиха. Следващите три години ще бъдат още по-важни за моята кариера и живот, както и за японския рали спорт. Опитвам се със сигурност да дам най-доброто от себе си и да спечеля повече фенове“, добави състезателят на Тойота.

Тазгодишното издание на рали Япония ще се проведе в периода 21-24 ноември. Събитието отново ще закрие кампания в WRC. Именно в Япония ще стане ясно кой ще спечели титлата при пилотите и дали Хюндай ще грабне трофея при конструкторите.


Догодина рали Япония ще се проведе с няколко седмици по-рано. Събитието ще бъде последно от новия кръг в Саудитска Арабия, който трябва да закрие следващата кампания в WRC.