Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън начело след първата тренировка в Южна Корея

Люис Хамилтън начело след първата тренировка в Южна Корея

44
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън от екипа на Макларън бе най-бърз в първата свободна тренировка на пистата Йеонгам в Южна Корея. Англичанинът изпревари Фернандо Алонсо от екипа на Ферари, а трети се нареди Марк Уебър с Ред Бул. На четвърта и пета позиция пък останаха Фелипе Маса (Ферари) и Себастиян Фетел.

Първата свободна тренировка на пистата Йеонгам започна с обичайните обиколки за проверка на всички системи в болидите. Някои пилоти се прибраха още след първите си турове, докато други направиха по два преди отново да влязат в пит лейна. Интересното при лидера във временното класиране при пилотите, Фернандо Алонсо, бе че още от началото по колата му можеше да се забележи аеро боята, която трябваше да даде повече яснота по представянето на пакета в Корея. От Ферари продължават изпитанията на задното крило, което дебютира в Сингапур, но там не даде желаните резултати.

Световният шампион Себастиян Фетел пък направи грешка още при първото си излизане от бокса, която обаче се оказа без особени последствия за неговия Ред Бул.

Люис Хамилтън от своя страна се появи с ревизирано окачване на своя Макларън, след като проблемите от Япония по окачването му бяха изчистени.

При Райконен пък налице бе новата геометрия на изпускателната система, използваща ефекта на Коанда. Очаква се това да даде повече стабилност на колите на Лотус заради ефективното използване на изгорелите газове.

Половин час след началото на сесията повечето пилоти вече бяха направили своите първи серии от обиколки, като Бътън със своя Макларън бе начело, следван от Пастор Малдонадо (Уилямс), Ромен Грожан (Лотус), Валтери Ботас, каращ на мястото на Бруно Сена в Уилямс и Люис Хамилтън.

Болидите на Ферари обаче скоро излязоха начело, като Фернандо Алонсо водеше пред Фелипе Маса. Особено бързи болидите на Скудерията бяха в първия сектор, където доминират дългите прави.

Пилотите на Мерцедес, Михаел Шумахер и Нико Розберг пък заеха трето и шесто място след преполовяването на първата тренировка. От Лотус пък направиха промени по задното окачване на сериозно попроменения болид на Райконен.

Едва 50 минути след началото пилотите на Ред Бул излязоха на трасето за серия от обиколки. Уебър бързо напипа темпото и излезе втори зад Алонсо още след втория си тур. При Фетел обаче изглежда имаше трудности и той записа слаби времена при първите си две обиколки. Едва при третата германецът записа пето време, като изоставаше обаче на повече от секунда от водача Алонсо.

Уебър скоро бе изместен от второто място от Люис Хамилтън, а Фетел подобри времето си излезе на четвърта позиция.

В Уилямс бяха заети да тестват новостите по изпускателната си система и аеродинамиката и затова по болида на Ботас цареше сериозен труд в бокса.

15 минути преди края Фернандо Алонсо унищожи комплект от своите меки гуми след като колелата му блокираха в края на втората права и скоро испанеца се оплака от значителни вибрации в своето Ферари.

В крайна сметка с обиколка малко преди края Люис Хамилтън успя да изпревари Алонсо и да даде най-добро време в първата свободна тренировка. След тях се наредиха Марк Уебър и Фелипе Маса. Себастиян Фетел остана пети, следван от двата Мерцедес-а на Шумахер и Розберг. Десетката се допълни от Грожан, Ди Реста (Форс Индия) и Дженсън Бътън. Райконен пък зае 11-а позиция.