Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда защитава Шумахер

Лауда защитава Шумахер

89
0
Ники Лауда и Бърни Екълстоун
Лауда с Екълстоун, снимка: Мирко Щанге

След бурните събития от петъчния ден, преминаването на Люис Хамилтън в Мерцедес, привличането на Серхио Перес от Макларън и вероятното пенсиониране за втори път на Михаел Шумахер, малко назад остана новината, за назначаването на Ники Лауда за директор в екипа от Бракли.

Въпреки поста, който австриецът ще заема в Мерцедес, трикратният световен шампион запазва и позицията си на коментатор в германската телевизия RTL.

“Имаме дългосрочен договор с Ники Лауда”, обясни говорителят на медията, Матиас Болхьофер пред вестник Експрес. “Неговите нови функции в екипа са уговорени с нас и няма проблем той да продължи да работи за нас. Който познава Ники Лауда знае, че той държи на мнението и думата си и не обича да премълчава нещата, който го изнервят.”

В този дух дойде и първото изказване на австриеца след обявяването на новата му роля. То бе свързано с Михаел Шумахер и подигравките спрямо него в част от германските медии.

“Това, че той бил прекалено стар, че не виждал вече добре – не искам да коментирам подобни нагли писания. Това са абсолютни глупости, който просто не заслужават коментар”, обясни Лауда пред Франкфуртер Алгемайне Зонтагцейтуг. “Ако той си тръгне от Формула 1, това отново ще е сериозна загуба за спорта.”

От Мерцедес потвърдиха в петък, че няма да подновят договора на Шумахер, който изтича в края на годината. Според Лауда, фактът, че Шумахер не е успял да изпълни очакванията след завръщането си, нямал нищо общо с качествата му на пилот.

“Проблемите на Шумахер са свързани с колата, която в нито един момент не бе конкурентна на другите в челото”, продължава Лауда, който обаче в същото време защитава и решението за привличането на Хамилтън. “В същото време обаче би му било доста трудно в бъдеще да мери сили с най-добрите в момента пилоти – Фернандо Алонсо, Себастиян Фетел и Люис Хамилтън.”