Начало Автомобилни новини Почина Серджо Пининфарина

Почина Серджо Пининфарина

169
0
Серджо Пининфарина

Прочутият дизайнер Серджо Пининфарина почина на 85-годишна възраст. Името му е неразривно свързано с Ферари и начина, по който изглеждат някои от най-прочутите и иконични модели на италианската марка. Новината бе съобщена от компанията. Пининфарина е починал през нощта в дома си в Торино.

Серджо е отгледан и обучен от баща си Джанбатиста Пининфарина, който произвежда файтони в Торино и основава дизайнерската къща, носеща фамилията им, през 30-те години на миналия век.

Роден през 1926 г., Пининфарина младши се присъединява към семейната компания след като завършва инженерство в торинската Политехника. Става председател след смъртта на баща му през 1966 г. До онзи момент компанията вече си е създала име на изключително иновативна, а дизайните й привличат публиката.

Връзките с Ферари са установени от Джанбатиста Пининфарина още през 1952 г. Серджо обаче се занимава с повечето проекти, свързани с компанията от Маранело. Фирмата работи и с Алфа Ромео, Мазерати и т.н.

През 1986 г. компанията Пининфарина е пусната на италианската стокова борса. Серджо се оттегля и става почетен председател през 2006 г. (малко преди световната икономическа криза, ударила особено тежко автомобилната индустрия). Фирмата бе принудена да вдигне капитала си през 2009 г., да предоговори задълженията си и да намали бизнеса си. През май тази година бе обявено, че се очаква печалба за първи път от 2004 г. насам.