Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Излизането на F1 на борсата под съмнение

Излизането на F1 на борсата под съмнение

39
0
Формула 1

Планираното за началото на юни пускане на акции от Формула 1 на борсата в Сингапур може да бъде спънато от затруднената ситуация на световните пазари, твърди агенция Ройтерс. Информацията бе оповестена по време на уикенда за Гран при на Испания в момент, когато подготовката навлиза във финалната си фаза. Смята се, че занимаващите се с проекта ще прегледат внимателно всичко, за да преценят дали да продължат напред.

Притежаващите контролния пакет акции на спорта CVC Кепитъл Партнърс (63,4%) искат да намалят дела си до под 50%. Основната част от акциите за листване обаче ще дойдат от Леман Брадърс (малко над 15%), които се опитват да съберат средства, за да покрият част от дълговете си. Според първоначалните преценки F1 ще бъде оценена на около 10 млрд. долара.

Ако следващите две седмици са толкова лоши като последните три, има вероятност пускането на акциите да не се случи това лято – твърди анонимен източник. – Трудно е да се продава IPO (initial public offering) при постоянно негативни резултати на пазарите.

Нестабилността на еврото и големите загуби на JP Морган Чейс дестабилизираха ситуацията през последните дни. Влошаването бе сериозно и върна търговията на нива от януари. Нещата понастоящем пък ще бъдат доминирани от Фейсбук – компанията също излиза на борсата и целта й е да събере около $10,6 млрд. Ако това се получи, то Формула 1 също ще осъществи плановете си. Миналата година футболният клуб Манчестър Юнайтед спря листването си именно заради неблагоприятните пазари.

Отлагане в последния момент пък би означавало подготовка на нови документи с последните данни за бизнеса. Неразбориите между управляващия търговските права Бърни Екълстоун и екипа на Мерцедес също могат да повлияят негативно на процеса. Главният изпълнителен директор на тима Ник Фрай заяви на пистата Каталуния, че споразумение между отбора от Бракли и CVC е наистина важно за успешното листване на борсата.